-0.1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 1:20
No menu items!

Un politician a dat vina pe femei pentru valul de sinucideri în rândul bărbaților

spot_img

Un politician din Coreea de Sud este criticat aspru pentru că a dat vina pe rolul din ce în ce mai „dominant” al femeilor în societate pentru creșterea ratei sinuciderilor în rândul bărbaților, relatează BBC.

Un consilier al orașului Seul, Kim Ki-duck, a susținut într-un raport că participarea sporită a femeilor la forța de muncă îi face pe bărbați să-și găsească mai greu un loc de muncă și să găsească femei dispuse să se mărite cu ei.

Consilierul a susținut că țara a „început să se transforme într-o societate dominată de femei” și că acest lucru ar putea fi „parțial responsabil pentru o creștere a tentativelor de sinucidere în rândul bărbaților”.

Coreea de Sud are una dintre cele mai mari rate de sinucidere dintre țările bogate, dar are și probleme grave în ceea ce privește egalitatea de gen. Consilierul Kim a făcut aceste declarații fără să aibă vreo dovadă, după ce a analizat datele privind numărul de tentative de sinucidere făcute pe podurile de pe râul Han din Seul. Raportul, publicat pe site-ul oficial al consiliului municipal, a arătat că numărul tentativelor de sinucidere a crescut de la 430 în 2018 la 1.035 în 2023, iar dintre cei care încercau să-și ia viața, proporția bărbaților a crescut de la 67% la 77%.

Experții în prevenirea sinuciderii și-au exprimat îngrijorarea față de raportul lui Kim. „Este periculos și lipsit de înțelepciune să faci afirmații ca aceasta fără dovezi suficiente”, a declarat pentru BBC Song In Han, profesor de sănătate mintală la Universitatea Yonsei din Seul. El a subliniat că, la nivel global, mai mulți bărbați și-au luat viața decât femeile. În multe țări, inclusiv Marea Britanie, sinuciderea este principala cauză a morții pentru bărbații sub 50 de ani.

Chiar și așa, Song a spus că motivele din spatele creșterii îngrijorătoare a numărului de bărbați care încearcă să se sinucidă în Seul trebuie să fie studiate științific, adăugând că este „foarte regretabil” că Kim a adus în discuție conflictul de gen. În Coreea de Sud, cei mai mulți bărbați lucrează cu normă întreagă, iar cele mai multe femei încă au locuri de muncă temporare sau part time.

Diferența de remunerare între femei și bărbați se reduce încet-încet, dar femeile sunt plătite în medie cu 29% mai puțin decât bărbații. În ultimii ani a luat amploare o mișcare antifeministă, condusă de tineri care susțin că au fost dezavantajați de încercările de a îmbunătăți viața femeilor.

Părând să răspundă unor astfel de opinii fără bază reală, raportul lui Kim a concluzionat că modalitatea de a depăși „fenomenul dominației feminine” este creșterea gradului de conștientizare cu privire la egalitatea de gen, astfel încât „bărbații și femeile să se poată bucura de șanse egale”. Coreenii au criticat însă afirmațiile consilierului, pe care le consideră „nefondate” și „misogine”. Kim a declarat pentru BBC că „nu a intenționat să critice societatea dominată de femei”, ci și-a expus părerea personală despre unele dintre consecințele acesteia.

Nu este însă singurul oficial coreean cu idei bizare. Luna trecută, un alt consilier din Seul, în vârstă de 60 de ani, a publicat o serie de articole pe site-ul consiliului municipal în care încuraja tinerele să facă gimnastică și să practice exerciții pelviene pentru a crește rata natalității.

În același timp, un think tank guvernamental a recomandat ca fetele să înceapă școala mai devreme decât băieții, astfel încât colegii de clasă să fie mai atrași unul de celălalt atunci când vor fi gata să se căsătorească.

„Astfel de comentarii arată cât de răspândită este misoginia în Coreea de Sud”, a spus Yuri Kim, directoarea Sindicatului Femeilor din Coreea. Ea a acuzat politicienii și factorii de decizie că nici măcar nu au încercat să înțeleagă provocările cu care se confruntă femeile, preferând în schimb să le facă țapi ispășitori pentru orice.

D.Constantin