4.1 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 18:26
No menu items!

Un nou posibil tratament împotriva cancerului: modificarea genetică a celulelor

spot_img

O terapie care reînvaţă sistemul imunitar al organismului să lupte împotriva cancerului se arată promiţătoare după ce 90% dintre pacienţii aflaţi în fază terminală au intrat în remisie.

Globulele albe sunt luate de la pacienţi, modificate în laborator şi introduse înapoi în corp. Experţii spun că procesul este promiţător, dar că se află de abia la primii paşi. Datele nu au fost înca publicate sau revizuite, iar despre doi pacienţi se spune că ar fi decedat în urma unui răspuns imun extrem.

Prof. Stanley Riddel, cercetătorul şef, a declarat că toate celelalte tratamente au eşuat pentru pacienţi, şi că mai aveau între trei şi cinci luni de trăit.

În timpul experimentului, celule din sistemul imunitar, numite celule T ucigaşe, au fost colectate de la zeci de pacienţi. Celulele acţionează în mod normal ca un fel de bombe ce distrug ţesutul infectat.

Cercetătorii au modificat genetic celulele T pentru a viza leucemia limfoblastică acută.

Cu toate că rezultatele sunt promiţătoare, toate datele nu sunt încă disponibile. Şapte dintre pacienţii participanţi la studiu au dezvoltat sindromul de eliberare de citokine şi au fost transferaţi la terapie intensivă.

În timp ce şansele sunt acceptabile în faţa cancerului în stadiu terminal, efectele secundare pot fi mult mai grave comparativ cu cele ale tratamentelor convenţionale, precum chimioterapia şi radioterapia.

Există, de asemenea, o diferenţă mare între utilizarea unor astfel de abordări pe un cancer de sânge şi utilizarea în cazul tumorilor solide.

În cele mai multe cazuri, tratamentul standard împotriva cancerului de sânge este destul de efficient, deci această metodă va fi valabilă pentru acei pacienţi pentru care chimioterapia sau radioterapia nu au funcţionat.

Octavian Cătuşanu