6.1 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 0:19
No menu items!

Un nou microprocesor se poate autodistruge în doar câteva secunde

spot_img

 

Un nou microprocesor făcut din sticlă securizată, ce se poate autodistruge în doar câteva secunde atunci când acest lucru este declanşat de la distanţă, ar putea menţine datele sensibile în siguranţă, spun cercetătorii.

Această nouă metodă foloseşte plachete de silicon ataşate la o bucată de sticlă securizată, care se sparge în mii de bucăţi atunci când este încălzită.

Procesul de autodistrugere poate fi declanşat cu ajutorul unei telecomenzi, însă în viitor s-ar putea trece la semnale Wi-Fi sau de radiofrecvenţă, spune Gregory Whiting, manager al Novel Electronics Group, compania care a creat chip-ul.

Cercetătorii au decis să folosească sticlă securizată pentru un plus de rezistenţă. Această tehnologie permite reciclarea mai uşoară a electronicelor şi garantează securitatea datelor de pe electronicele furate.

Deşi sticla securizată este mai puternică decât cea normală, dacă o bucată din ea se rupe, restul va exploda în mii de bucăţi.

Desigur, mulţi se vor întreba: de ce să nu distrugi obiectul cu un ciocan?

“Poţi arunca telefonul în apă clocotită, poţi să dai cu el de pământ, sau poţi chiar aplica un curent şi să îi ştergi memoria”, a declarat Whiting.

Dar chiar dacă aceste metode pot fi mai low-tech (şi poate chiar mai terapeutice) decât chip-ul autodistructiv, nu pot fi folosite de la distanţă.

În afara metodei de a turna acid peste un obiect, este destul de greu să ştergi informaţia de pe un dispozitiv electronic. “Oamenii sunt destul de capabili să recupereze informaţia, pentru că biţii sunt încă în ordine.”

În schimb, metoda chip-ului autodistructiv nu doar distruge informaţia, ci rearanjează biţii într-un fel. Reconstruirea datelor ar necesita lipirea absolut tuturor particulelor, iar acest lucru este imposibil, a încheiat Gregory Whiting.

Octavian Cătuşanu