-0.9 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 9:59
No menu items!

Un nou focar de gripă aviară în Delta Dunării. Alertă și în Capitală

spot_img

Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Tulcea a identificat un nou caz de suspiciune de gripă aviară în orașul Sulina, Delta Dunării, probele prelevate fiind transmise Institutului de Diagnostic și Sănătate Animală (IDSA) București.

„În gospodăria din orașul Sulina, dintr-un efectiv total de 46 de păsări au murit 21. Conform manualului operațional, celelalte păsări din exploatație vor fi sacrificate”, a declarat, pentru Agerpres, directorul DSVSA, Mitică Tuchilă.

Probele prelevate de la păsările care au murit și analizate în laboratorul județean au indicat influența aviară, iar DSVSA a transmis IDSA contraprobe pentru confirmarea analizelor.

Potrivit sursei citate, membrii Comitetului local de combatere a bolilor de pe lângă Prefectura județului se întâlnesc la ora 10.00 pentru stabilirea măsurilor care vor fi luate în cazul focarului de la Sulina.

De la începutul acestui an, medicii veterinari au mai identificat și apoi confirmat cazuri de gripă aviară în gospodării private din Periprava, CA Rosetti și Crișan.

La rândul său, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunţat că a activat unitatea locală de sprijin pentru combaterea răspândirii cazurilor de gripă aviară la nivelul Capitalei, după ce cinci pescăruşi găsiţi morţi pe malul lacului Griviţa au fost depistaţi cu gripă aviară.

„M-am asigurat că Planul de Măsuri aprobat de către Centrul de Combatere a bolilor al Municipiului Bucureşti va fi aplicat cât mai urgent. La nivelul Primăriei Capitalei funcţionează începând de ieri (joi – n.r.) o celulă de criză formată din reprezentanţii ALPAB, ai Poliţiei Locale, ai ASSMB, ASPA, DGASMB. Conform specialiştilor, nu există un risc imediat de transmitere la om a virusului gripei aviare, însă reprezentanţii Municipalităţii cu responsabilităţi în implementarea măsurilor asumate vor acţiona pentru a preîntâmpina răspândirea bolii şi vor comunica permanent cu toate instituţiile implicate în acest proces”, a declarat Gabriela Firea.

„Deşi nu există un risc imediat de transmitere la om, suntem obligaţi să luăm toate măsurile care se impun conform legislaţiei internaţionale, pentru a împiedică apariţia unui virus gripal recombinat (adică virus gripal aviar+virus gripal uman) care ar putea afecta populaţia umană”, a precizat și managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Bucureşti, Adrian Streinu-Cercel.

Totodată, Administraţia Lacuri Parcuri şi Agrement (ALPAB), instituţie subordonată Municipalităţii, supravegează populaţiile de păsări sălbatice din parcurile şi de pe lacurile pe care le administrează şi va notifica autorităţile competenţe în cazul păsărilor descoperite moarte.

R.D.