6.1 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 0:22
No menu items!

Un nou caz revoltător în școlile din România: elevii au primit cornuri cu furnici și mucegai

spot_img

Programul ”Masa sănătoasă pentru elevi” devine cel puțin problematic, după ce un nou caz revoltător a fost scos la lumină. De data aceasta la Satu Mare.

Aici, elevii au primit cornuri cu furnici și biscuiți cu mucegai. Se întâmplă la nici două săptămâni după ce peste 100 de elevi au ajuns la spital pentru că au mâncate alimente contaminate la mai multe școli din Mehedinți. Așa cum o arată Antena 3, autoritățile au gândit o inițiativă de lăudat, care s-a transformat în clasicul stil românesc în haos.

După incidentul din Mehedinți, elevii din Satu Mare au primit cornuri cu furnici și mucegai

Totul a pornit de la inițiativa Ministerului Educației de a aloca 1 miliard de lei pentru ca 620.000 de elevi să primească ”o masă sănătoasă la școală”. Problema e că Ministerul dă banii în orb pentru cele 1.465 de școli din țara noastră. Pentru că este un procedeu extrem de complicat și de stufos, Ministerul Educației a pasat responsabilitatea spre primării.

Acestea, la rândul lor, s-au spălat pe mâini și au considerat că este mai bine ca directorii de școli să aleagă meniurile și furnizorii pentru mâncare. Problema e că mulți directori nu știu prea multe despre nutriție, astfel că elevii ajung să mănânce prostii de tip junk food. Mai amintim și faptul că uneori furnizorii și firmele de catering își bat joc de mâncare și trimit adevărate bombe biologice în școli.

Este și cazul recent din Satu Mare, acolo unde elevii au primit cornuri cu furnici și biscuiți cu mucegai. Desigur, firma de catering a primit o amendă de 15.000 de lei. Conform sursei citate, prețul pentru un meniu oferit elevilor este în medie de 15 lei, așadar un preț nici prea mare, dar nici de ignorat mai ales că vorbim de o cantitate foarte mare de comenzi.

Cu toate acestea, nu toate firmele de catering își respectă meseria, iar Protecția Consumatorilor are mari bătăi de cap în mai toate județele. Conorm Antena 3, trei școli din Satu Mare au fost afectate, iar părinții s-au plâns direct autorităților competente. E clar că astfel de situații ar putea fi evitate dacă ar exista licitații reale atunci când se aleg furnizorii și firmele de catering.

Programul Masa sănătoasă pentru elevi dă mari bătăi de cap autorităților din mai multe județe

“În urma neregulilor constatate de comisarii sătmăreni, operatorul economic a fost sancţionat contravenţional cu amendă în cuantum de 15.000 lei şi a fost dispusă măsura opririi definitive a distribuirii produselor neconforme. Dintre cele mai importante nereguli, menţionăm: distribuirea unor biscuiţi cu mucegai; distribuirea unor cornuri infestate cu insecte (furnici), prezentând mucegai şi fiind de consistenţă tare”, a transmis CJPC.

Cât despre celebrul caz al elevilor din Mehedinți care au ajuns intoxicați la spital, se pare că mâncarea lor conținea Listeria. Cel puțin asta arată rezultatele analizelor DSV din județ. Practic, peste 100 de copii au ajuns la spital după ce au mâncat paste cu șuncă și s-au ales cu toxiinfecție alimentară.

Activitatea firmei de catering a fost suspendată, mai ales că produsele erau infectate cu Listeria. ”Din produsul finit, din cele șapte probe, două probe au ieșit pozitive, deci este prezentă Listeria monocytogenes, iar etapa următoare constă în faptul că trebuie tipizată la un laborator din București”, a explicat Adriana Ganea, purtător de cuvânt Directia De Sănătate Publică din Mehedinți, conform Digi24.

Activitatea firmei de catering va rămâne suspendată în continuare, în timp ce la nivel european a fost deschisă o anchetă care va arăta sursa exactă a apariției Listeriei în materia primă din mâncare. ”Se fac aceste controale pentru a depista exact care poate fi sursa contaminării. Sursa contaminării poate fi de la operatorii economici printr-o contaminare directă, adică mâinile personalului sau există posibilitatea ca atunci când această șuncă a fost preparată să fi fost contaminată la rândul ei, deci în momentul preparării”, a completat Adriana Ganea.

D.Constantin