2.9 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 9:01
No menu items!

Un nou caz ”Bodnariu”. Statul suedez a luat doi copii dintr-o familie de români. Unul dintre ei a încercat să se sinucidă pentru a cincea oară

spot_img

Un nou caz dramatic, similar cu cel al familiei Bodnariu din Norvegia sau familiei Furdui din Germania, în care copiii români au fost preluaţi abuziv de către autorităţi, se petrece în Suedia. Două fetiţe, una de 11 ani neîmpliniţi şi a doua 10 ani, au fost preluate de stat, una dintre ele încercând să se sinucidă pentru a cincea oară. Disperați, părinții au cerut ajutorul autorităților române.

Senatorul PSD Titus Corlăţean şi senatorul PNL Ben Oni Ardelean au prezentat, luni, cazul și au precizat că a fost solicitată repatrierea, însă nu s-a primit niciun răspuns.

„Un nou caz dramatic cu o familie de români care locuieşte în Suedia. Cele două fiice, Sara şi Diana, care au fost luate abuziv de către asistenţa socială din comunitatea suedeză în care această familie locuieşte. Două fete, cu cetăţenie română exclusivă, sunt deţinute ilegal, abuziv şi împotriva dorinţei părinţilor, de statul sudez. Am încercat gestionarea la solicitarea părinţilor, gestionarea discretă pe canale diplomatice timp de aproape un an şi jumătate a acestui caz dramatic. Toate eforturile noastre până acum nu primit niciun fel de răspuns din partea statului suedez.

Conferinţa de presă de astăzi însă este determinată de o situaţie dramatică şi mă refer la o nouă tentativă de suicid, cea de-a cincea, a uneia dintre fetele care au fost luate de asistenţa socială. 

În esenţă, este vorba despte familia Samson, Daniel şi Bianca, cu două cele două fiice, Sara şi Diana, care la sfârşitul lui decembrie în 2022 au intrat într-o situaţie care a marcat şi marchează această familie într-o manieră îngrozitoare”, a explicat Titus Corlăţean, într-o conferinţă de presă susţinută luni la Parlament.

El a povesti că în 2 decembrie „asistenţa socială dintr-o comună din Suedia intervine şi ridică de la şcoală cele două fete, Sara şi Diana, Sara la 11 ani neîmpliniţi, Diana 10 ani”.

„De la acel moment familia trăieşte o adevărată dramă. De la ce a plecat toată situaţia? Într-o discuţie în familie fetiţa cea mare, Sara, solicită imperativ părinţilor să i se cumpere un machiaj şi un smartphone. Părinţii îi răspund: «Eşti prea copil, eşti încă un copil şi eşti foarte frumoasă, nu este cazul la această vârstă de machiaj. Ţi-am luat un laptop cu acces la internet şi la şcoală, şi acasă, ai tot ceea ce îţi trebuie». Ştiind că la şcoală, fetele spuseseră, copiii foloseau smartphone-ul pentru a accesa inclusiv site-uri pornografice. În mod firesc, părinţii care sunt crescuţi în familia creştină au preferat să nu dea curs acestei solicitări. Fata a ameninţat că dacă nu i se va da curs solicitării va spune şcoală faptul că ei suferă de acte de violenţă în familie, ceea ce s-a şi întâmplat”, a mai precizat Corlăţean.

Senatorul a mai acuzat că asistenţa socială din Suedia a venit şi a ridicat cele două fete, fără niciun fel de verificări.

„Asistenţa socială, fără niciun fel de verificări, vine şi ridică fetele. Cealaltă fătă, de la bun început, Diana, afirmă foarte clar că este o invenţie a surorii sale, că sunt copii iubiţi în familie, respectaţi, nu este vorba despre niciun fel de abuz. Cealaltă fată care iniţial a făcut această declaraţie falsă, după două-trei zile realizează că situaţia este foarte delicată şi se produce o ruptură în familie şi spune foarte clar asistenţei sociale şi poliţiei faptul că în niciun caz nu au fost tratate rău şi că a fost o solicitare a ei căreia părinţilor dintr-un motiv sau altul nu i-au dat curs la acel moment. Poliţia face o investigaţie şi într-o lună, maximum două, închide acest caz pentru că, evident, nu au existat astfel de probe, moment în care dispare orice fel de raţiune pentru ca fetele să fie deţinute în continuare de către asistenţa socială. Acelaşi film pe care l-am văzut şi în cazul familiei Bodnariu din Norvegia, acelaşi film pe care l-am văzut şi în cazul familiei Furdui în Germania, prejudecăţi evidente faţă de un model de viaţă al unor străini, români, care merg într-o biserică creştină în Suedia, oameni care nu se încadrează cu spiritul respectiv. Şi de aici începe construirea unui caz mincinos în care asistenţa socială recurge la presiuni şi metode incredibile”, a mai spus Corlăţean.

Familia Bodnariu, stabilită în România după coşmarul norvegian

Marius şi Ruth Bodnariu au rămas fără toţi cei cinci copii în luna noiembrie a anului 2015, când aceștia au fost luaţi de autorităţile norvegiene, părinţii fiind acuzaţi de acte de violenţă asupra minorilor. 

Autorităţile norvegiene au preluat cei cinci copii ai familiei Bodnariu în condiţiile în care două dintre fete s-ar fi plâns că primesc corecţii fizice de la părinţi. Copiii au fost plasaţi la familii surogat, ulterior fiind deschisă şi procedura de adopţie.

Cazul a stârnit o controversă aprinsă privind acţiunile serviciilor norvegiene de protecţie a copilului, Barnevernet. Mii de oameni au manifestat în întreaga lume în semn de solidaritate cu familia Bodnariu şi cu alte familii de români aflaţi în situaţii similare.

Municipalitatea Naustdal din Norvegia a decis, în iunie 2016, că cei cinci copii se pot întoarce acasă.

În august, familia Bodnariu s-a mutat în România.

                                                                                                                Adina Bucur