O echipă de cercetători de la Universitatea din New South Wales a dezvoltat o tehnologie care ar putea reduce semnificativ costurile tratamentului pentru cancer.
Biochipul lor filtrează sângele pentru a identifica şi a distruge celulele canceroase în cadrul unui sistem numit ,,dializă pentru cancer”.
Iniţial, echipa de la NSW căuta un mod mai ieftin şi mai puţin dureros pentru diagnosticarea cancerului. La momentul de faţă, tumorile sunt identificate prin scanare şi biopsie. Însă cancerele solide, care alcătuiesc aproximativ 99% dintre cancerele umane, varsă reziduuri de celule canceroase în sânge. Procesul respectiv se numeşte metastază şi reprezintă modul prin care cancerul se răspândeşte în organism.
Dr. Majid Warkiani şi echipa sa au reuşit să dezvolte un biochip capabil să separe celulele canceroase din sânge, datorită faptului că sunt mai mari şi mai flexibile decât celulele sănătoase.
,,Pur şi simplu luăm sângele pacientului, e un amestec de sânge sănătos şi celule canceroase. Îl punem în interiorul unuia dintre biochipurile noastre şi restul procesului e doar forţă hidrodinamică. Sub influenţa acelei forţe, celulele mari sunt împinse spre ieşirea celulelor canceroase, iar celulele mici sunt împinse spre ieşirea sângelui sănătos, pur şi simplu le separăm.”
Chipul poate fi folosit pentru diagnosticarea cancerului şi pentru reducerea semnificativă a costurilor asociate cu tratamentul acestuia.
Pacienţii trebuie să meargă regulat la scanări pentru a fi siguri că tumorile lor se micşorează în continuare, iar acest lucru poate costa chiar şi 700 de dolari. Însă cu ajutorul biochipului, costurile ajung să fie de zece ori mai mici.
Dr. Warkiani estimează că tehnologia ar putea fi folosită în spitalele australiene începând cu anul 2018, dacă obţin sprijinul şi fondurile de care au nevoie. Până în prezent, guvernul le-a respins şase cereri de finanţare depuse în ultimii doi ani.
Octavian Cătuşanu