-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 5:45
No menu items!

Un ministru britanic a declarat că schimbările climatice trebuie tratate cu aceeaşi seriozitate precum războiul nuclear

spot_img

baroness_uk

 

Ameninţarea schimbărilor climatice trebuie să fie evaluată în acelaşi mod precum proliferarea armelor nucleare, potrivit unui Ministru de Externe britanic.

Baronesa Joyce Anelay, Ministru de Stat al Ministerului Afacerilor Externe din Marea Britanie, a declarat că efectele indirecte ale încălzirii globale, precum deteriorarea securităţii internaţionale, ar putea fi mult mai devastatoare în comparaţie cu efectele directe, precum inundaţiile. Doamna Anelay a emis această avertizare în prefaţa unui nou raport privind riscurile legate de schimbările climatice.

Raportul, cerut de Ministerul de Externe şi scris de experţi din Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, China şi India, evaluează gama largă de pericole pe care le implică încălzirea globală necontrolată, precum: riscuri privind securitatea alimentară internaţională, inclusiv o triplare a preţurilor produselor alimentare, o migraţie fără precedent ce va copleşi asistenţa internaţională, risc ridicat de terorism şi căldură letală chiar şi pentru persoanele care se odihnesc la umbră.

Naţiunile lumii se pregătesc pentru summit-ul ONU de la Paris din Decembrie, în cadrul căruia trebuie să se ajungă la un acord privind combaterea schimbărilor climatice.

Raportul de luni arată că planurile existente de reducere a emisiilor de carbon ar spori şansele trecerii de punctul critic “dincolo de care ‘inconvenienţa’ devine ‘intolerabilă’ ”. În 2004, Consilierul Ştiinţific al Guvernului a avertizat că schimbările climatice reprezintă o ameninţare mult mai mare ca terorismul.

“Evaluarea riscului legat de proliferarea armelor nucleare depinde de înţelegerea elementelor inter-dependente, printre care: ceea ce ştiinţa ne arată că este posibil, ceea ce ne spun analiştii noştri politici legat de inteţiile unei ţări şi care sunt factorii sistemici, precum lupta pentru putere dintr-o regiune. Riscul schimbărilor climatice necesită o evaluare similară la nivel global” a declarat Anelay.

Raportul prezintă riscurile directe ale încălzirii globale. “Oamenii au o toleranţă scăzută la stresul termic. În climatul actual, condiţiile sigure pentru muncă sunt deja depăşite frecvent pentru perioade scurte în ţările calde, iar valurile de căldură sunt cauza multor decese. În viitorul apropiat, condiţiile climatice vor depăşi limitele potenţial letale ale stresului termic chiar şi pentru persoanele care se odihnesc la umbră.”

“Numărul de persoane expuse la lipsa extremă de apă se va dubla la nivel global până la mijlocul secolului actual, doar din cauza creşterii populaţiei. Schimbările climatice ar putea ridica acest risc în anumite regiuni”

Seceta extremă va afecta securitatea globală datorită conflictelor ce se vor naşte din competiţia pentru terenuri agricole fertile. “Migraţia din unele regiuni ar putea deveni mai mult o necesitate decât o alegere şi ar putea avea loc la o scară fără precedent istoric. Copleşirea comunităţii internaţionale pentru asistenţă umanitară este cât se poate de posibilă.”

“Extinderea teritoriilor neguvernate ar duce, la rândul său, la un risc ridicat de terorism”

Raportul evaluează, de asemenea, riscul sistemic al aprovizionării cu alimente la nivel mondial. Evenimentele meteorologice extreme ar putea reprezenta un şoc pentru preţurile alimentelor la nivel mondial.

“Riscurile legate de schimbările climatice sunt mult mai mari decât se conştientizează în general, dar la fel este şi capacitatea noastră de a le confrunta. O evaluare onestă a riscurilor nu este un motiv pentru fatalism” a încheiat ministrul.

Octavian Cătuşanu

Sursa foto: greekreporter.com