1.7 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 10:47
No menu items!

Un milion de oameni și-au părăsit locuinţele după prima săptămână a războiului din Gaza. Ce se întâmplă cu sutele de români

spot_img

În jur de un milion de persoane au fost nevoite să-şi părăsească locuinţele în primele şapte zile ale conflictului din Gaza, a estimat duminică agenţia ONU care sprijină refugiaţii palestinieni, UNWRA, în condiţiile în care Fâşia Gaza are o populaţie de circa 2,3 milioane de persoane.

„Se estimează că un milion de persoane au fost strămutate în primele şapte zile” ale războiului din Gaza, a declarat pentru AFP Juliette Touma, directorul de comunicare al UNRWA, menționând că este posibil ca numărul acestora să fie și mai mare, deoarece oamenii continuă să îşi părăsească locuinţele.

Israelul a bombardat ţinte Hamas din Fâşia Gaza după ce militanţii palestinieni au dat un atac sângeros în sudul Israelului la 7 octombrie, în care au ucis peste 1.300 de persoane.

De asemenea, peste 2.300 de persoane au fost ucise în Gaza în urma atacurilor aeriene israeliene care i-au vizat pe liderii Hamas şi ascunzătorile lor din enclava de pe coasta mediteraneană.

Ciolacu: În acest moment nu sunt motive de îngrijorare asupra vieţii lor

Premierul Marcel Ciolacu a declarat duminică, despre românii din Fâşia Gaza, că celula de criză comunică cu aproape fiecare dintre ei, precizând că în acest moment nu sunt motive de îngrijorare asupra vieţii lor, dar toată lumea speră că aceştia vor ajunge cât mai repede în România.

”Nu a putut nimeni. Absolut nimeni, în acest moment, nu a ieşit din Fâşia Gaza”, a afirmat şeful Executivului, la Prima News, precizând că ”există grupuri, la Celula de criză şi se comunică cu aproape fiecare dintre ei”.

”În momentul în care apelezi la Ambasadă şi la Consulat, automat îţi laşi şi telefonul şi în acest moment a început această comunicare. Dintre cei care au solicitat evacuarea”, a explicat Ciolacu.

Premierul nu a dorit să spună dacă aceste persoane au ajuns deja în sud.

”Nu are rost să intră în nişte detalii care at putea să le facă rău acestor oameni. Se comunică cu acest grup de români care au solicitat Ministerului de Externe şi României ajutorul. Sunt ferm convins că până la urmă vom reuşi, cu toţii suntem angrenaţi”, a spus Ciolacu.

Şeful Executivului a mai spus că este o o zonă de conflict cu o dinamică foarte mare. ”Cred că responsabilitatea noastră este de a păstra calmul şi de a lua deciziile corecte şi foarte bine informate şi de a avea un plan coerent, repet, şi cu celelalte state”, a mai afirmat Marcel Ciolacu.

”În acest moment nu sunt motive de îngrijorare asupra vieţii lor”, a ţinut să precizeze, arătând că cu toţii speră ca aceşti români să ajungă cât mai repede în România.

Aproximativ 350 de cetățeni români se află în acest moment în Gaza, dintre care 240 au solicitat ajutor, au transmis sâmbătă reprezentanții MAE.

Este vorba despre persoane cu dublă cetăţenie.

90% dintre ei s-au deplasat la granița cu Egiptul, iar când se va deschide punctul de trecere vor merge în Egipt. Acolo, sunt așteptați de autocare, care îi vor prelua și aduce în România.

Încă se discuta cu Egiptul pentru deschiderea punctului de trecere, care vrea ca restul statelor să asigure ajutor umanitar pentru cetățenii care vor fi scoși din Gaza.

O mulțime de oameni din Gaza s-au adunat deja la punctul de trecere al graniței de la Rafah, după apariția informațiilor conform cărora acesta ar urma să fie redeschis după un acord agreat între Israel, SUA și Egipt.

Redeschiderea acestui punct de trecere ar permite inclusiv intrarea în Gaza a ajutoarelor umanitare și ar permite, de asemenea, ieșirea din teritoriu al cetățenilor străini.

La acest moment, însă, Rafah, rămâne închisă, scrie BBC.

                                                                                                          Adina Bucur Silav