2.4 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 4:06
No menu items!

Un mare spital din Capitală nu are cu ce să își sterilizeze instrumentele și halatele pentru operații. Sunt trimise zilnic la un alt spital

spot_img

Spitalul Colțea din Capitală nu are cu ce să își sterilizeze propriile ustensile folosite la intervențiile chirurgicale pentru că blocul sterilizator este defect de o săptămână. Drept urmare, s-a găsit o soluție de avarie. Instrumentele sunt trimise cu o Ambulanță la Spitalul Cantacuzino pentru sterilizare. Managerul unității apreciază că situația va putea fi remediată abia în „3-6 săptămâni”, cînd vor ajunge piesele pentru stația de sterilizare, informează news.ro.

Spitalul Clinic Colţea, cel mai vechi spital din Capitală, situat la kilometrul 0 şi aflat în subordinea Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB) are 5 blocuri operatorii și un bloc de sterilizare. Acesta din urmă este defect de mai bine de o lună.

Zilnic, ustensilele folosite la intervențiile chirurgicale precum și halatele personalului medical sunt încărcate într-o ambulanță și trimise la Spitalul Cantacuzino pentru sterilizare.

„Nu este un aparat, este un întreg bloc de sterilizare pe care îl avem, desemnat, delimitat ca atare, cu personal delimitat special, este un departament al spitalului Sterilizarea. Este esenţial, şi nu doar pentru un spital mic sau mare, ci pentru orice unitate sanitară, pentru că nu poţi să ai instrumente sterile şi nu poţi să execuţi nici consulturi, darămite intervenţii chirurgicale aşa cum ar trebui, se sterilizează halatele personalului care intră în sala de operaţie, materialul moale, câmpurile operatorii, sunt o grămadă de instrumente, echipament medical, orice care vine în contact cu pacientul”, a declarat pentru news.ro, dr. Marian Stamate, medic primar la Spitalul Clinic Colţea.

„Dacă ar fi fost executată mentenanţa la timp, nu s-ar fi ajuns aici”

„E o soluţie de avarie, spitalul nu putea să-şi oprească funcţionarea complet, numai că se resimte în activitatea de zi cu zi acest lucru, deoarece cantitatea de instrumente şi de material a scăzut, bănuiesc că sterilizarea de la Cantacuzino este programată pentru ei, nu poate să facă faţă la două spitale în acelaşi timp, apar zilnic tot felul de probleme, ne trezim că se termină zilnic instrumentarul, ceea ce înainte nu se întâmpla, asistentele sunt şi ele destul de stresate pentru că au nişte ore până la care trebuie să facă împachetarea tuturor materialelor de sterilizat pentru că trebuie să plece maşina cu ele la Cantacuzino, sunt nişte restricţii importante în activitate. Dacă ar fi fost executată mentenanţa la timp, nu s-ar fi ajuns aici”, a mai precizat medicul Marian Stamate.

Nu este singura problemă de la Spitalul Colțea. CT-ul spitalului este stricat de anul trecut, aparatul cu care se făceau colonoscopii s-a defectat şi el, şi, în plus, ATI-ul principal al spitalului stă gol de săptămâna trecută, de când nu mai există aici niciun pacient cu Covid 19. Acesta va putea fi folosit pentru pacienţii cu alte afecţiuni după un aviz care trebuie să vină de la DSP Bucureşti, notează news.ro.