1.3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 22:17
No menu items!

Un litigiu între două companii private scoate la lumină defectele din sistemul de achiziții publice

spot_img

Acuzațiile de fraudă și furt dintr-un litigiu în care sunt implicate două companii private aduc în prim-plan modul în care se fac achizițiile publice prin cumpărare directă. O serie de documente și de mărturii arată că, în unele tranzacții realizate de instituții subordonate Ministerului Cercetării, sistemul de achiziții publice este folosit doar ”de formă” pentru a acoperi înțelegeri la nivel personal, care duc nu doar la o cheltuire ineficientă a resurselor bugetare, ci și la distorsionarea concurenței în mediul privat.

Un document aflat în atenția conducerii Curții de Conturi și a Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării arată modul în care o firmă a făcut livrări pe bani publici nu doar fără să aibă angajați sau resurse tehnice, ci și folosind resursele și angajații altei firme pe care o frauda. Aceasta fraudă face obiectul unor cercetari penale la solicitarea firmei păgubite – Grafică și Tipar SRL (GT). Partea acuzată este Synonym Identity SRL (Synonym), controlată de Ionuț Trandaf, care a fost inițial angajat al GT și, din 2020, a avut contract de management pentru unele activități ale GT. Din punctul de vedere al interesului public este relevant și ce rol au avut organizațiile publice în această ecuație.

Documentul, intrat în posesia publicației Sursa Zilei, descrie următoarea situație:

  • În calitate de reprezentant prin contract al GT, una din atribuțiile lui Trandaf a fost gestionarea ofertelor prin SEAP, în procedurile de achiziții publice.
  • În acest carusel de comenzi au fost implicați și doi achizitori publici: Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice și Izotopice Râmnicu Vâlcea (ICSI) și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare și Încercări pentru Electrotehnică – ICMET Craiova. Ambele institute sunt în subordinea Ministerului Cercetării.
  • Prin acțiunile sale, Trandaf ar fi reușit să deturneze clienți din zona publică înspre propria firmă, folosindu-se de relațiile create ca reprezentant al societății Grafica si Tipar SRL. Astfel, Ioan Iordache, în calitate de director al ICSI până în 2022, a făcut achiziții de la GT, având ca persoană de contact pe Trandaf, iar, ulterior, de la Synonym. După aprilie 2022, când a preluat postul de director la ICMET, Iordache a făcut achiziții de la Synonym, păstrând legătura cu Trandaf.
  • Trandaf este acuzat de crearea unor prejudicii de aproximativ 3 milioane de lei, în principal prin utilizarea materiilor prime și spațiilor GT în alte scopuri. De asemenea, s-au creat prejudicii mai greu cuantificabile prin furtul bazelor de date și folosirea unor concepte și soluții fără a plăti drepturi de autor.

Contactat de Sursa Zilei, Iordache a spus că Institutul a respectat procedurile legale la fiecare achiziție. Acesta recunoaște însă că persoana de contact de la GT i-a solicitat la un moment dat să mute colaborarea pe altă firmă la următoarele achiziții. Întrebat dacă nu i s-a părut suspect că noile produse vin prin intermediul unei firme fără puncte de lucru și fără angajați, Iordache a afirmat că nu poate exclude din proceduri firme pe baza numărului de angajați sau a calității acelei firme. ”La achiziții merg pe un preț, pe o procedură avizată la Institut. Explicațiile au fost date la minister”, a spus Iordache.

”Eu știu de petiția care s-a făcut. Cazul penal este disputa firmelor, n-au decât să se certe între ele. Chiar mie îmi aduc multe prejudicii de imagine și mă gândesc că ar fi bine să le acționez în instanță pe ambele, pentru că ele se ceartă și mă bagă pe mine într-o treabă care nu mă privește”, a mai declarat Iordache. Acesta a adăugat că a încetat să lucreze cu aceste firme după depunerea petiției.

Dragoș Bălan, administratorul GT, a declarat că a depus petiția ”pentru a clarifica anumite raporturi comerciale” cu institutele menționate. ”Această petiție reprezintă doar unul dintre demersurile legale pe care le-am demarat pentru ca societatea mea să își recupereze prejudiciile. Sunt mai mulți clienți deturnați de către acest Ionuț Trandaf și am fost nevoiți să apelăm la aceste demersuri. De la momentul demascării metodelor sale, acesta nu a mai raspuns la nicio solicitare de clarificare pentru modul în care și-a îndeplinit contractul cu Grafică și Tipar. Synonym și-a crescut cifra de afaceri și profiturile folosind infrastructura firmei mele,” a afirmat Bălan.

Acesta a mai adăugat că există și alte companii private sau persoane aflate în diferite roluri în companii private care au fost mutați pe societatea Synonym prin diverse ”trucuri” și prin justificarea falsă că ”ar face parte din același grup cu Grafică și Tipar”.

Contactat prin telefon și e-mail, Ionuț Trandaf a refuzat să ofere explicații în legătură cu acuzațiile aduse.

Societatea Grafică și Tipar SRL, administrată și deținută de Dragoș Bălan, este specializată în produse și servicii de marketing și publicitate, deținând facilități de producție și un spațiu de evenimente. În 2021, GT avea o cifră de afaceri anuală de peste 4 milioane de lei. Mai mulți clienți au dispărut din portofoliu, cifra de afaceri pe 2022 a scăzut cu 32% (la 3 milioane de lei), iar profitul cu 77% (76.000 lei).

Synonym Identity SRL este controlată de Ionuț Trandaf. În 2021, la un an după ce Trandaf a început să lucreze pe contract de manager de producție, Synonym a înregistrat o creștere anuală a cifrei de afaceri cu 108%. În 2022, Synonym a avut o cifră de afaceri de 1,16 milioane (+30% anual) și profit de 313.000 lei, cu un singur angajat.

Tiberiu Szabo