4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 17:08
No menu items!

Un laborator din Bihor a descoperit cum poate fi depistată tulpina britanică în câteva ore față de 7-10 zile. „Soluția oferită de stat este ineficientă”

spot_img

Cazul unui bărbat din Bihor care a fost depistat pozitiv cu varianta N501Y într-un timp record de numai câteva ore arată că metoda secvențierii cu rezultat în 7-10 zile poate fi înlocuită de alta mai rapidă și mai eficientă. 

 

Autoritățile sanitare din județul Bihor au reușit ca, în 24 de ore, să confirme infectarea bărbatului cu o tulpină mai contagioasă a coronavirusului, să facă ancheta epidemiologică și să ia măsurile necesare, după ce un laborator a folosit testul RT PCR cu un kit special, iar rezultatul a venit în câteva ore, informează G4Media.

Un orădean de 35 de ani care se pregătea să plece din țară a solicitat unui laborator testul COVID-19. Aici, a fost testat prin metoda RT PCR, dar folosindu-se un kit special care a determinat în numai câteva ore că bărbatul este infectat cu o tulpină contagioasă, varianta britanică N501Y.

„O mare surpriză: la miezul nopții m-a sunat dr. Odette Popovici de la Institutul de Sănătate Publică să mă întrebe dacă informația primită de la DSP Bihor este corectă, să se convingă că într-adevăr este vorba despre un caz cu o tulpină N501Y, m-a întrebat detalii legate de metoda de testare și ne-a felicitat pentru inițiativă”, a relatat pentru G4Media.ro Zoltan Fazakas, administratorul Resident Laboratory, unde a fost făcută analiza.

Acesta a precizat că aflarea mult mai rapid a rezultatului a permis demararea imediată a anchetei epidemiologice, iar pacientul a fost izolat rapid, împreună cu soția lui, și ea confirmată cu COVID-19.

Zoltan Fazakas a spus că acest caz este exemplul cel mai bun că statul trebuie să treacă de la determinarea tulpinilor mutante doar prin secvențiere, care durează 7-10 zile și costă mai mult, la metoda RT PCR cu kit special care este rapidă și mai ieftină.

„Soluția oferită de stat, în care se testează și, dacă este pozitiv și există bănuieli, atunci se recoltează probe suplimentare și sunt trimise la București pentru secvențiere, care durează 7-10 zile, este total ineficientă. Ceea ce este oferit de stat acum este total depășit de evenimente și ineficient și din punct de vedere financiar. Se dau bani serioși pentru o determinare care nu mai poate duce la măsuri eficiente de prevenție”, a declarat Fazakas pentru G4Media.ro.