Ramon Abbas, cunoscut de peste 2,5 milioane de urmăritori pe Instagram sub numele de Hushpuppi, este considerat de FBI ca fiind unul dintre cei mai mari escroci din lume, care riscă 20 de ani de închisoare în SUA, după ce a pledat vinovat pentru spălare de bani, potrivit BBC.
BBC a consultat documentele autorităților pentru a descoperi cine este omul din spatele jafurilor cibernetice care a lăsat mai multe victime fără milioane de dolari, în perioada în care a acționat online.
La începuturile sale, Abbas acționa din Nigeria ca un „Yahoo Boy” (escroc sentimental pe internet) și ușor-ușor a „evoluat” până la „Maestrul Miliardar Gucci” ( Billionaire Gucci Master) care trăia în lux în Dubai, până să fie arestat, în cursul anului trecut.
Bărbatul de 37 de ani și-a început „cariera” online în Oworonshoki, o zonă săracă de coastă de lângă Lagos, capitala comercială a Nigeriei.
Seye, un localnic, a declarat pentru BBC că își amintește de Abbas că lucra împreună cu mama sa în piața Olojojo, iar tatăl lui era șofer de taxi.
„Era generos. Obișnuia să cumpere bere pentru toți”.
Lumea a aflat apoi că sursa bogăției sale misterioase era criminalitatea cibernetică.
„Yahoo Boys” sunt escroci sentimentali, care și-au luat numele după prima platformă gratuită de e-mail disponibilă în Nigeria.
„Au venit cu ideea de a fura identități. Apoi, sub identitate falsă, au pus la cale escrocherii”, a declarat dr. Adedeji Oyenuga, expert în criminalitate cibernetică la Universitatea de Stat din Lagos.
Odată ce era stabilită o relație cu identitate falsă, escrocii romantici începeau să ceară bani de la iubiții din online sub diferite pretexte.
La fel ca mulți Yahoo Boys, Abbas și-a diversificat activitățile infracționale.
Mulți au plecat în Malaezia, iar și Abbas i-a urmat, ajungând în Kuala Lumpur în 2014, apoi în Dubai, în 2017.
În februarie 2019, el a încercat să spele 13 milioane de euro furate de o bandă de hackeri nord-coreeni de la Malta Bank of Valletta.
Abigail Mamo, director executiv al departamentului întreprinderilor mici și mijlocii din Malta, spune că jaful a creat „haos” pe insulă.
Coșurile de cumpărături pline au fost abandonate la case, odată cu blocarea sistemelor de plată. Ulterior, banca a transmis că a reușit să recupereze 10 milioane de euro.
În mai 2019, Abbas a fost însărcinat cu deschiderea unui cont bancar în Mexic.
Urma să primească 100 de milioane de lire sterline de la un club de fotbal din Premier League și 200 de milioane de lire sterline de la o firmă din Marea Britanie.
Niciuna dintre entități nu este menționată în actele judecătorești.
Escrocheriile urmau să fie efectuate prin Business Email Compromise (BEC).
BEC funcționează prin interceptarea plăților prin e-mailuri false care par să provină de la o adresă care este aproape exact aceeași cu cea a furnizorului real. Doar o singură literă sau cifră este diferită.
Frauda BEC este o problemă uriașă în întreaga lume.
Potrivit FBI, în 2020 frauda BEC a dus la prejudicii de 1,8 miliarde de dolari.
Documentele instanței arată că Abbas și-ar fi escrocat victimele și că prejudiciul adus acestora se ridică la aproape 24 de milioane de dolari.