-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 4:45
No menu items!

Un general britanic crede că Rusia, Iranul și China sunt „noile puteri ale Axei” și avertizează că ”al treilea război mondial ar putea izbucni în „cinci până la 10 ani”

spot_img

Un general britanic crede că Rusia, Iranul și China sunt „noile puteri ale Axei” și a avertizat că forțele militare ale Regatului Unit nu au capacitatea de a face față unui eventual război.

Generalul Patrick Sanders, care până în iunie a deținut funcția de șef al Statului Major al armatei britanice, a comparat situația geopolitică actuală cu cea din anul 1939 și a sugerat că forțele britanice nu au capacitatea de a gestiona un conflict major.

Sanders a numit Rusia, Iranul și China „noile puteri ale Axei” și a spus pentru The Times că acestea sunt mai „interdependente și mai aliniate” decât puterile Axei din Al Doilea Război Mondial.

Un al treilea război mondial ar putea izbucni în „cinci până la 10 ani”, în lipsa pregătirilor necesare, estimare care coincide cu cea făcută de ministrul german al Apărării, Boris Pistorius.

„Cele mai multe estimări vă vor spune că avem între cinci și zece ani înainte ca Rusia să se recapitalizeze și că este capabilă să ridice genul de amenințare pe care a pus-o înainte de războiul din Ucraina”, a afirmat Sanders.

Cheia prevenirii unui asemenea scenariu o reprezintă reînarmarea și descurajarea agresiunilor, a menționat el: „Dacă facem pașii corecți acum, dacă vizăm amenințările și lipsurile pe care le avem în capabilitate, dacă ne modernizăm forțele armate, dacă facem societatea și Marea Britanie mai rezistente, putem preveni acest lucru.”

„Dacă facem asta, este o probabilitate scăzută. Dacă nu o facem, crește probabilitatea și încurajează Rusia, China și Iran”, a adăugat generalul.

Sanders a mai spus că armata britanică nu mai are capacitatea de a lansa operațiuni precum invadarea sudului Irakului în 2003 sau chiar a Insulelor Falkland în 1982.

„Am putea să unim cele două brigăzi care au ocupat Insulele Falkland? Da, desigur că am putea. Dar am putea să le ducem acolo? Am putea avea grupul de intervenție care a reușit să le cucerească și să le păstreze? Nu”, a spus el.

Cât privește situația stocurilor de echipamente ale armatei britanice, generalul s-a rezumat la o afirmație plastică, lăsând de înțeles că aceasta este critică: „Ți se ridică părul pe ceafă”, a spus el, fără să dea date concrete.

Patrick Sanders a atras și la începutul anului atenția că britanicii trebuie să se pregătească de război și că Marea Britanie nu se poate baza pe forțele sale navale și aeriene, după ce Ministerul Apărării de la Londra a decis reducerea numărului efectivelor de la 82.000 la 73.000 de oameni până în 2025.

De la izbucnirea invaziei ruse în Ucraina, în 2022, mai multe țări, în special cele baltice, au atras atenția că ambițiile teritoriale ale Rusiei depășesc granițele Ucrainei și că o eventuală victorie a Moscovei în acest război ar putea încuraja Kremlinul să se angajeze într-o confruntare directă cu NATO.

D.Constantin