-1.3 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 8:54
No menu items!

Un frizer din SUA ignoră restricțiile și redeschide salonul: „Dacă eșuez, măcar o fac muncind, decât să stau și să văd cum pierd afacerea și posibilitatea de a-mi întreține familia”

spot_img

Proprietarul a trei frizerii din California spune că nu mai poate rezista peste linia de plutire după ce a respectat 45 de zile ordinele de închidere a economiei. Fost polițist, el își revendică drepturile constituționale și afirmă că își asumă plata amenzii de 1.000 de dolari, dar și că se poate îmbolnăvi cu COVID-19, unde statisticile îi sugerează că are șanse de 99,7% să scape cu viață.

„Vrem să ne întoarcem la muncă”

Tot mai mulți proprietari de mici afaceri din statele americane care au menținut ordinele de închidere a economiei spun că este momentul să se întoarcă la muncă pentru că propriile lor firme, dar și comunitățile locale devin nesustenabile. Sunt dipuși să treacă peste amenzi și repercusiuni.

Unul dintre aceștia este Jean Desmarais, frizer din Vacaville, California, unul dintre statele cu cele mai drastice ordine de restricție, și care și-a redeschis porțile pentru clienți în aceste zile. Invitat la CNN cu o zi înainte de a reîncepe lucrul, acesta și-a explicat decizia: „Am o familie. Am investit o mulțime de bani în aceste 3 frizerii în ultimii 3 ani și cred că este dreptul constituțional al americanilor, dar și al meu, să ne vedem de viață”, scrie Profit.ro.

Nu crede că prin hotărârea pe care a luat-o periclitează sănătatea publică. „Este unul din sectoarele care țin cel mai mult de igienă”, afirmă el, adăugând că numai costurile pentru menținerea acesteia se ridică pentru business-ul lui la 600 de dolari. Afirmă că lucrătorii săi vor purta mănuși și măști, scaunele vor fi dezinfectate după venirea fiecărui client, iar programările sunt făcute în așa fel încât cei care vor să se tundă să nu aștepte. „Vrem să ne întoarcem la muncă. Nimeni nu ne va salva rostogolindu-ne datoriile.”

Este întrebat de realizator dacă angajații vor acest lucru. „Absolut”, răspunde Desmarais. „Sunt mai loviți decât sunt eu. Sunt toți tineri; au familiile la început de drum. Suntem gata să ne întoarcem și să ne apucăm de muncă.”

Comunitățile americane sunt afectate de ordinele de restricție masive luate având ca argument combaterea epidemiei infecțiilor cu coronavirus, iar statisticile recente indică 30 de milioane de solicitări de intrare în șomaj. Un număr de 7 state nu au închis niciodată economiile, însă în curs este un proces de relaxare tot mai ridicat. Recent, statele Texas și Georgia s-au redeschis, în ultimul caz ridicarea restricțiilor fiind totală, inclusiv prin accesul liber total la plaje. California, însă, cu o guvernare a Partidului Democrat, a avut unele din cele mai mari îngrădiri economice și de libertăți, iar acestea se prefigurează a fi menținute.

„Nu-mi pasă dacă iau COVID-19”

Proprietarul frizeriilor afirmase că nu se teme dacă se va îmbolnăvi cu COVID-19. La CNN este întrebat dacă simte la fel. „Absolut”, vine replica. „O mulțime dintre noi vom lua virusul. Datele statistice arată că mai mult decât probabil nu vom muri. Avem 99,7% șanse să trăim indiferent dacă vom contracta boala sau nu.”

Realizatoarea TV, ea însăși infectată cu noul coronavirus, îi spune că a trecut prin momente grele cât a fost bolnavă și că nu este de joacă. Desmarais este de nezdruncinat: „Ești o femeie tânără și ți-ai revenit; eu sunt un bărbat tânăr și îmi voi reveni.” Nu consideră că redeschiderea afacerii sale va fi factor de propagare a bolii. „Nu forțez pe nimeni să vină în frizeria mea. Dar îmi las ușa deschisă.”

Riscul amenzilor de 1.000 de dolari

Deținătorul micii afaceri din California este întrebat dacă nu se teme de amenzile de 1.000 de dolari aplicate pentru încălcarea ordinelor de restricție. Spune că își asumă. „Nu o să trăiesc în frică. Nu este în stilul american. Am fost pușcaș marin și ofițer de poliție peste un deceniu…”, a declarat acesta, adăugând că nu i se poate cere să abandoneze o investiție uriașă la nivelul economic al familiei sale.

Întrebat dacă nu exagerează spunând că este forțat să închidă business-ul, Desmarais nominalizează expres interdicțiile guvernatorului statului California, Gavin Newsom, și amintește că, în timp ce nu are venituri, costurile au continuat să meargă înainte: chiria, apa, iar taxa de autorizare din partea municipalității nu este amortizată. „Am investit, iar acum mi se cere să nu muncesc pentru a-mi fructifica investiția. Pur și simplu nu este acceptabil.”

Cele 3 frizerii Primo’s Barbershop încearcă să ia toate măsurile cu putință pentru redeschiderea afacerii și nu cere niciun cent de la Guvernul SUA. „Dacă o dau în bară, mai degrabă o fac muncind, decât stând și văzând cum mi se iau drepturile, afacerea și abilitatea de a-mi întreține copiii”, spune proprietarul, care nu vede de ce autoritățile s-ar îndrepta împotriva lui atunci când în contextul epidemiei „au eliberat infractori din închisori în stânga și-n dreapta”.

„Voi sfida ordinele chiar dacă ar fi să iau o amendă și să ajung într-o curte de justiție a comitatului”, spune Desmarais. Realizatoarea de la CNN insistă cu întrebarea ce va face dacă amenzile de câte 1.000 de dolari vor curge zi de zi. „Atunci va trebui să-mi închid afacerile și să-mi petrec un timp în pușcărie…”, răspunde frizerul.

A doua zi după intervenția televizată, protagonistul primește din partea primăriei locale un ordin de încetare a activității, dar este și invitat la televiziunea concurentă, Fox News, de orientare conservatoare și favorabilă redeschiderii economiilor. Spune cu acest prilej că persistă în decizia sa, care este bine primită de clienți. Afirmă că are programări la maximum: „Toată lumea vine, oamenii sunt generoși. Suntem bucuroși că suntem din nou deschiși și putem să servim comunitatea.”

Este întrebat dacă cei care îl previn să muncească de la primăria din Vacaville îi dau bani să-și plătească cele necesare pentru traiul zilnic sau ratele ipotecare. „Cu siguranță, nu!”, răspunde. Redeschiderea se impune de la sine. „Am frizeri care trăiesc de la o zi la alta și tund oamenii în garaje”, spune el, amintind că reglementările la autorizarea frizeriilor impun reguli de igienă foarte stricte.

Ipocrizie…

Desmarais își rezumă experiența intervenției de la CNN, unde a fost atenționat de realizatoare că nu ar proceda corect și chiar ar fi cumva iresponsabil. „Avea un ton de ca și când ar fi mai bună decât mine. Cred că este; are o slujbă asigurată, părul ei arăta uimitor…”, spune cu ochiul său de frizer. „Nu suntem, însă, în aceeași barcă. Poate că suntem în aceeași furtună, dar cu siguranță nu suntem în aceeași barcă…”