4.4 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 14:56
No menu items!

Un fost ministru de la Kiev descrie ce presupune o victorie militară împotriva Rusiei

spot_img

Timofi Milovanov, fost ministru în primul cabinet din mandatul lui Volodimir Zelenski, a explicat că războiul nu se poate termina decât printr-o victorie militară care va afecta Rusia pe plan economic și politic într-o măsură care să nu îi mai permită reluarea războiului.

Discuția despre obiectivul final al Ucrainei este foarte relevantă, în contextul în care nivelul de sprijin dinspre statele occidentale depinde de modul în care este definită o ”victorie”. În majoritatea discursurilor sale, Zelenski se referă la restabilirea totală a suveranității teritoriale a Ucrainei, deci inclusiv asupra Crimeei. Majoritatea liderilor occidentali se simt mai confortabili cu promisiunea implicită de a oferi sprijin Ucrainei până la momentul restabilirii liniilor de demarcație din februarie 2022, în condițiile în care Crimeea este foarte dificil de cucerit militar. De asemenea, mulți lideri europeni încearcă să evite folosirea unui limbaj agresiv cu referire la consecințele pe termen lung la adresa Rusiei, încercând să ofere regimului lui Vladimir Putin o cale de ieșire prin negocieri (off-ramp – eng.).

Milovanov a fost ministrul Dezvoltării Economice, Comerțului și Agriculturii în perioada 2019-2020, primul guvern după ce Zelenski a câștigat alegerile prezidențiale și parlamentare, cu partidul Servitorul Poporului. În prezent, Milovanov conduce Universitatea de Studii Economice din Kiev și este consilier al Guvernului.  

Analiza lui Milovanov:

”Cum se va încheia războiul rușilor în Ucraina? Rusia va pierde, dar ce înseamnă asta în practică? Să înlăturăm niște mituri. Mitul nr. 1: Va fi un final clar al războiului, după care Rusia nu va mai fi o amenințare pentru Ucraina și pentru lume. Pentru ca asta să se întâmple, Rusia trebuie să se schimbe, iar motivele pentru acest război să dispară. În opinia mea, motivele acestui război sunt culturale. Nu că Putin și un grup de elite politice sprijină acest război și ar sprijini și alte războaie. Sunt sute de mii de oameni în Rusia care sunt implicați în planificarea deliberată și în executarea de crime de război, de ucidere a civililor, de atacuri cu rachete asupra infrastructurii, de distrugere a orașelor și satelor. Se simt confortabil. Altfel, ar fi emigrat înainte de a fi mobilizați sau acum. Sunt alte câteva zeci de milioane de oameni care nu sunt implicați direct în război, dar îl sprijină, aplaudă și se bucură de sentimentul de măreție și superioritate a rușilor. Nu au nicio problemă cu Putin, cu invadarea altei țări, cu uciderea a sute de mii de oameni. Aceștia nu vor dispărea după încheierea războiului. Nu își vor schimba viziunea. Nu trăiesc în negare, ci mai degrabă acceptă ideea de a fi conduși autoritar și ideea de a-i ucide pe alții pentru a obține ceva teritorii în numele Rusiei Mari. Aceștia și-au pierdut umanitatea și le va fi greu să o regăsească. Chiar dacă Putin moare sau este asasinat, acești oameni se vor simți umiliți și vor vrea răzbunare. Și totuși, e necesar ca aceștia să fie îndiguiți, să învețe să piardă. Ei trebuie să învețe că lumea nu mai merge astfel și că nu pot obține ce vor prin forță. Trebuie să învețe să fie umili și asta înseamnă că e necesar să fie puși la locul lor.

Asta ne aduce la Mitul nr. 2: Toate războaiele se încheie cu o soluție diplomatică, deci va fi o soluție diplomatică a acestui război. Nu, pentru că acești zeci de milioane de oameni cred în măreția lor și sunt gata să îi ucidă pe alții pentru asta. Trăiesc într-o realitate falsă, unde învățarea mecanismului de stimul-răspuns a eșuat. Deci, din păcate, oricât de dureros ar fi să recunoaștem, nu e cale de dialog cu aceștia.

Asta înseamnă că războiul nu se va sfârși niciodată? Nu. Dar războiul va trebui să fie încheiat prin forță, prin suprimarea posibilităților ca Rusia să ducă războiul, prin suprimarea capacității de a-și controla economia, prin alungarea Rusiei de pe teritoriul Ucrainei. După ce se întâmplă asta, Rusia poate fi îndiguită. Politic, militar, economic. Ucraina și lumea va trebui să fie pregătite oricând pentru un alt atac. Mai mult, vor continua atacuri cu rachete, incursiuni, infiltrări, atacuri limitate. Până când Rusia va rămâne fără rachete și fără oameni dornici să lupte. Asta va lua timp. Mult timp. Și doar atunci rușii vor putea să înceapă să-și regândească viziunea. Dar până atunci trebuie să luptăm pentru a stăvili. Mai multe arme, mai multe sancțiuni, mai mult sprijin. Acesta este modul de a opri această nebunie și de a aduce victoria.”

Vlad Bârleanu