-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 5:23
No menu items!

Un fake-news stârnește Africa! Președintele Madagascarului și mita OMS pentru otrăvirea remediului contra COVID-19

spot_img

Președintele Madagascarului, Andry Rajoelina, ar fi declarat că Organizația Mondială a Sănătății i-a oferit 20 de milioane de dolari SUA pentru a otrăvi o băutură tonică pe bază de plante pe care a promovat-o ca tratament pentru Covid-19. Adevărul este că președintele Madagascarului a promovat băutura – vechi remediu antimalarie – atât de bine, încât mai multe țări africane o cer la export. Subiectul a fost relatat pe larg în presa internațională – CNN, revista Time, chiar relatează momentul prezentării remediului ca fiind o victorie a întregului continent african, întrucât vindecă de COVID-19 într-o săptămână.

Zeci de postări cu sute de mii de distribuiri și milioane de accesări din Tanzania, până în Africa de Sud arată, de o săptămână, că președintele Madagascarului a fost mituit de OMS ca să otrăvească remediul său care ar putea să oprească răspândirea SARS-CoV-2.

Informația a apărut și pe Twitter, unde a atras mii de reacții și pe site-uri web din întreaga lume. Aproape toate fac trimitere la ziarul Perspectiva Tanzaniei, a cărui ediție din 14 mai 2020 a titrat „OMS a oferit mită de 20 de milioane de dolari pentru a vedea medicamentul Covid-19 otrăvit – președintele Madagascar”.

Publicațiile susțin că Rajoelina spunea că i s-a oferit mită să otrăvească remediul pentru a-și ucide „frații săi africani”.

Pe 22 aprilie, Rajoelina a lansat Covid-Organics, un tonic pe bază de plante, afirmând că a vindecat deja două persoane infectate. De atunci a fost expediat către mai multe țări africane, în ciuda faptului că nu a trecut prin studii clinice. Uniunea Africană a solicitat date științifice privind „siguranța și eficacitatea” tonicului, în timp ce OMS a cerut, de asemenea, prudență.

Jurnalistii Africacheck au verificat dacă Rajoelina a spus postului France 24 că OMS i-a oferit 20 de milioane de dolari pentru a otrăvi Covid-Organics.

Pe 11 mai, Rajoelina a fost intervievat de Marc Perelman de la France24 și Christophe Boisbouvier de la Radio France Internationale. Cele două stații sunt deținute de guvernul Franței, care a fost conducătorul colonial al Madagascarului.

Pe 12 mai, France24 a publicat o traducere în engleză a interviului exclusiv de 17 minute, care a fost, de asemenea, preluat pe larg de alte publicații, precum BBC.

În interviu, Rajoelina a răspuns întrebărilor și criticilor despre Covid-Organics, pe care le-a descris ca un „remediu preventiv și curativ”.

Când i s-a cerut dovada, el a spus despre 171 de infecții cu Covid-19 în Madagascar, 105 și-au revenit fără să fi luat niciun alt medicament în afară de tonicul pe bază de artemisia. Țara a raportat primul deces din coronavirus la 17 mai, având 192 de infecții raportate la 19 mai.

Extractele din planta Artemisia annua sunt utilizate pentru tratamentul malariei. OMS spune că „plantele medicinale precum Artemisia annua sunt considerate posibile tratamente pentru Covid-19 și ar trebui testate pentru eficacitate și reacții adverse.”

Rajoelina a spus că remediul Covid-Organics a fost respins pentru că a fost dezvoltat de o țară africană săracă.

El a mai susținut că alte medicamente au fost susținute de OMS, în ciuda faptului că au fost dăunătoare, referindu-se la Mediator, un medicament pentru pierderea în greutate, care a fost ulterior legat de sute de decese în Franța și în alte țări europene.

Dar nicăieri în interviul France24 nu spune că OMS sau „europenii” i-au oferit mită să pună otravă în remediu, așa cum susțin publicațiile din Tanzania. De asemenea, nu au fost găsite alte interviuri în care a susținut această afirmație.

Perspectiva Tanzaniei a raportat inexact așadar. Într-un alt articol larg împărtășit, acesta susținea că, într-un raport, Banca Mondială a lăudat politica anti-Covid-19 a Tanzaniei.

Banca a negat acest lucru într-o declarație, spunând că raportul său nu a făcut nicio „mențiune specifică sau evaluare a răspunsului Covid-19 din Tanzania”.

Articolul original aici: Africacheck.