2.3 C
București
joi, 23 ianuarie 2025 - 2:11
No menu items!

Un experiment UV arată cât de rapid se răspândește SARS-CoV-2 în restaurante

spot_img

Un experiment folosind o lumină neagră a arătat cât de rapid pot fi răspândiți germenii și virușii în restaurante atunci când doar o persoană este infectată. Un alt studiu arată că vorbirea puternică răspândește mai mult din boala care rămâne în aer mai mult de opt minute, scrie skynews.

Sute de turiști au fost infectați cu COVID-19 pe o navă de croazieră din Japonia, într-un bufet pe navă care se crede că este locul în care s-a contaminat majoritatea pasagerilor.

Noul experiment simulează cât de departe se poate răspândi un virus într-un spațiu de servire, cu ajutorul unei vopsele invizibile care reprezintă virusul.

Experimentul a fost condus de televiziunea de stat japoneză, NHK, care a pus laolaltă experții în infecții. Videoclipul arată 10 persoane care vin în restaurant, doar una purtând virusul „de vopsea”.

Grupul se așază la o masă, înainte de a merge la bufet pentru a-și lua mâncarea pe farfurii separate, apoi se așează pentru a mânca.

Luminile negre sunt apoi aprinse, luminând unde „virusul” s-a răspândit de la o singură persoană.

Vopseaua, care strălucește alb sub lumină, poate fi văzută pe mâinile tuturor participanților și pe fețele celor mai mulți dintre ei, în special în jurul gurii.

Este, de asemenea, pe mâncare, tacâmuri,pe  capacul recipientelor alimentare, mânerul unui vas de băutură, toate vasele, fața de masă și factură.

John Nichols, profesor în patologie la Universitatea Hong Kong, a declarat pentru CNN că videoclipul „evidențiază cu adevărat nevoia unei igiene a mâinilor pentru a opri răspândirea bolii”.

Videoclipul a fost lansat pe măsură ce cercetările de la Universitatea Stanford au descoperit că vorbirea transmite virusul.

Oamenii mai tare vorbesc, cu atât mai multe picături sunt dispersate, a constatat studiul.

Cercetătorii au spus cu doar un minut de vorbire puternică, cel puțin 1.000 de picături infectate rămân în aer mai mult de opt minute.

Acestea pot fi apoi inhalate de alte persoane, declanșând o nouă infecție cu COVID-19.