-1.3 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 6:25
No menu items!

Un epidemiolog francez de origine română explică scăderea mortalității COVID și anunță apariția vaccinurilor

spot_img

Un epidemiolog francez, originar din România, a vorbit, într-un interviu pentru „Adevărul”, despre pandemia la nivel european și mai ales despre situația în care se află România, în ultimele luni. Epidemiologul Mircea Sofonea a analizat situația actuală și a vorbit despre viitoarele vaccinuri care urmează să apară nu foarte târziu pe piață.

El a reiterat ideea că numărul cazurilor de Covid-19 ar putea fi în realitate cu mult mai mare decât o arată datele oficiale, dar pacienţii nu sunt depistaţi fiindcă nu toţi sunt testaţi. „Nimeni nu ştie cu exactitate, însă s-a mers cel mai mult pe ideea că numărul cazurilor reale este de 10 ori mai mare decât cele oficiale. Valabil pentru toate ţările, pentru că oricât de multe teste ai face, nu-i poţi testa pe toţi”, a spus Sofonea.

În opinia sa, în România, au fost mai puţine cazuri în primăvară şi datorită faptului că densitatea populaţiei este mai mică şi pentru că mulţi oameni locuiesc în mediul rural, în zone mai puţin accesibile, unde se ajunge mai greu, iar potenţialii bolnavi nu au ajuns acolo. „Aşa au existat mai multe focare, precum cel de la Suceava, dar afectate au fost puţine zone. Între timp, a venit vara, oamenii au început să circule, să meargă în concedii, iar epidemia a început să se omogenizeze”, explică epidemiologul.

Un nou lockdown ar fi o greşeală

Sofonea consideră că un nou lockdown nu s-ar mai justifica. La în ceput, SARS-CoV-2 era ceva nou, nu se ştia apoape nimic despre el, iar panica a fost mare. Toate ţările au fost luate prin surprindere, nu existau pe stocuri măşti, dezinfectanţi şi medicamente, dar acum, situaţia este cu totul alta. „Eu cred că am învăţat multe şi au fost găsite şi unele formule de tratament fiziopatologic. E adevărat, nu avem tratament etiologic, iar boala nu o să dispară”, spune Sofonea. Nu numai că un lockdown ar duce la colapsul economiilor, dar nici din punct de vedere sanitar nu ar fi o soluţie. „În timpul în care închidem tot, ar muri şi ar fi afectaţi mai mulţi pacienţi care suferă de alte boli decât am salva de COVID”, spune medicul.

Se știe deja că virusul a suferit o serie de mutaţii, „dar nu ştim cu certitudine dacă virusul e mai puţin agresiv, mai puţin virulent”. Sofonea vine în schimb cu o altă explicaţie pentru scăderea mortalităţii în ultimul timp.

„În această perioadă, lucrez împreună cu colegii de la Universitatea Montpellier chiar la un studiu privind mortalitatea Covid-19. Studiul nu e încă gata în proporţie de 100%, dar câteva concluzii am putut să tragem. Iar cea mai importantă este că proporţia cazurilor letale a scăzut, într-adevăr. Şi a scăzut destul de mult. Însă explicaţia noastră este că avem mai puţine cazuri mortale fiindcă virusul a circulat în ultimul timp mai mult printre tineri. Şi era de aşteptat să se întâmple astfel, pentru că e vară, iar tinerii ies mai mult, sunt activi şi intră în contact cu virusul. Ori organismul lor face cu mult mai bine faţă atacului SARS-CoV-2 decât cel al vârstnicilor. Când vom finaliza acest studiu îl vom oferi spre publicare mai multor reviste de ştiinţă şi atunci vom avea şi cifrele corecte şi toate explicaţiile”, a spus Sofonea.

El este de acord cu purtarea măştilor şi în spații deschise, dar numai acolo unde nu se poate respecta distanţarea. „Mă gândesc aici la meciurile de fotbal, la concerte şi aşa mai departe. De exemplu, în Franţa s-a aprobat ca meciurile din Ligue 1 să se joace cu spectatori, însă numărul lor este limitat de la 5.000. Iar fiecare spectator este obligat să poarte mască şi să respecte distanţarea”.

Iar explicaţia este simplă: „oamenii ţipă, se agită, iar în timp ce strigă, potenţialii infectaţi pot să răspândească foarte uşor virusul, chiar dacă e pe un spaţiu deschis, pe stadion. La fel, dacă strănută sau tuşeşte. Masca, la fel ca şi distanţarea şi igiena corectă, sunt principalele instrumente pe care le avem pentru a preveni infectarea”.

„Virusul se transmite mai puţin prin aerosoli. Dacă aveam o transmitere masivă în această formă, am fi avut de 10 ori mai multe cazuri. La pojar, de exemplu, avem o astfel de transmitere, iar un bolnav poate da mai departe boala la 10 oameni sănătoşi. Principala modalitate de răspândire a bolii este prin picături expulzate în timp ce bolnavul strănută, tuşeşte sau strigă”, spune Mircea Sofonea.

Despre vaccin, epidemiologul susține că va exista pe piaţă începând din ianuarie sau februarie 2021. „La sfârşitul toamnei sau la începutul iernii va apărea practic, dar vor trece câteva luni până când îl vom avea pe piaţă. Problema va fi atunci cu lanţurile de distribuţie, pentru că un vaccin trebuie păstrat în condiţii speciale”, a explicat Sofonea.