Un economist chinez de top de la un thinktank guvernamental a dispărut după ce l-a criticat pe Xi Jinping într-un grup privat de chat, potrivit publicațiilor Wall Street Journal și The Guardian, care citează surse anonime.
Zhu Hengpeng, în vârstă de 55 de ani, a făcut remarci denigratoare cu privire la economia Chinei și, posibil, cu privire la liderul chinez, într-un grup privat de pe platforma WeChat. Zhu a fost ulterior reținut în aprilie și pus sub anchetă.
Zhu a lucrat pentru Academia Chineză de Științe Sociale (CASS) timp de peste 20 de ani, cel mai recent fiind director adjunct al Institutului de Economie și director al Centrului de Cercetare a Politicilor Publice. Se pare că acesta nu a mai fost văzut în public din aprilie, când a luat cuvântul la un eveniment organizat de publicația chineză Caixin, lucru pe care îl făcuse anterior. Eforturile Wall Street Journal de a-l contacta acasă au eșuat. CASS nu a răspuns întrebărilor adresate de The Guardian.
La începutul acestei luni, presa din Hong Kong a relatat despre o reorganizare a conducerii institutului, directorul și secretarul fiind, de asemenea, înlăturați din funcțiile lor în același timp în care Zhu a fost deposedat de rolul său. Potrivit Sing Tao Daily, ceilalți doi funcționari au fost redistribuiți, însă nu și Zhu, care nu mai figurează pe site-ul CASS. Site-urile web legate de activitatea sa la Universitatea Tsinghua au fost, de asemenea, dezactivate.
CASS este un thinktank de top în China, care se subordonează direct cabinetului Partidului Comunist Chinez (PCC), și a fost mult timp un consilier politic influent, oferind uneori analize relativ corecte. Cu toate acestea, sub conducerea din ce în ce mai autoritară a lui Xi, criticile la adresa PCC și a conducerii sale individuale au devenit din ce în ce mai dezaprobate și sancționate.
Academicienii stabiliți în China au declarat anterior pentru The Guardian că există o teamă crescândă în rândul profesiei lor de a raporta sau discuta evaluări negative ale situației economice, sociale sau politice a Chinei, de teama represaliilor. Discuțiile despre Xi ca persoană, în special în spațiile online care sunt cenzurate și monitorizate, sunt în mare parte evitate sau se fac prin declarații vagi sau codificate.
Anunțurile de pe site-ul CASS arată că personalul s-a angajat în mai multe sesiuni de educație politică în ultimele luni, cu un accent deosebit pe loialitatea față de partid și pe aderarea la ”gândirea Xi Jinping” – numele dat ideologiei politice consacrate a liderului PCC.
T. S.