3 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 23:55
No menu items!

Un deputat și alți 3 membri ai Comisiei de Retrocedări ANRP, reținuți alături de șefa DIICOT

spot_img

Procurorii DNA au anunțat, vineri, că evaluatorul ANRP care a modificat prețul terenului pentru care trebuia despăgubit samsarul imobiliar Stelian Gheorghe a fost reținut

anrp

Încă două persoane au fost reținute până acum în dosarul privind modul în care a fost despăgubit de stat omul de afaceri Stelian Gheorge: respectiv fostul secretar de stat, acum șef al DIICOT, Alina Bica și evaluatorul care a ridicat cu 60 de milioane de euro prețul pe care ANRP i-a plătit omului de afaceri pentru un teren de 13 ha în parcul Plumbuita.

În cazul lui Emil Nuțiu, expert evaluator, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, procurorii au pus în mișcare acțiunea penală și au decis reținerea.

Șeful PMP sector 1, Ionuț Sergiu Diacomatu, fost coleg de comisie cu Alina Bica, este și el urmărit penal pentru infracțiunea de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Pentru aceeași infracțiune a fost pus sub acuzare și un deputat UDMR, Attila-Gabor Marko, fost membru și el al Comisiei care a votat pentru despăgubirea record a  lui Stelian Gheorghe. Acesta din urmă este cercetat în libertate pentru complicitate la infracțiunile comise de membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, din cadrul A.N.R.P.

Concret, la data de 15.03.2011, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, a aprobat raportul de evaluare, întocmit de un expert evaluator, corespunzător dosarului nr. 22714/FFCC, cu încălcarea prevederilor art. 16 alin. 7 din Legea nr. 247/2005, privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente.  Astfel, membrii Comisiei, luând la cunoştinţă de concluziile raportului de evaluare a terenului, nu au constatat că expertul evaluator a supraevaluat terenul respectiv, de la 113.954.741 lei (valoare reală) la 377.282.300 lei (valoarea unui teren asemănător situat într-o zonă centrală a Capitalei). Aceștia au fost conştienţi însă că terenul era supraevaluat, aspect ce reiese şi din faptul că, anterior, în şedinţa din 24.02.2011, când dosarul respectiv mai fusese analizat, s-a dispus amânarea luării unei decizii pentru următoarea şedinţă, fiind solicitată participarea evaluatorului şi întocmirea unui scurt istoric al dosarului.

comunicat DNA

Procurorii  mai susțin că după emiterea deciziei de despăgubire, oamenii de afaceri, beneficiari ai drepturilor litigioase asupra terenului din anul 2010, au obţinut titluri de conversie în acţiuni la Fondul Proprietatea, listat la bursă din data 25.01.2010, în cuantum de 377.282.300 lei, echivalentul a 89.426.189 euro (755/metru pătrat).

Prejudiciul adus statului, conform DNA, este de peste 62 de milioane de euro.