-1.3 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 8:14
No menu items!

Un demnitar confirmă posibilitatea prelungirii stării de urgență

spot_img

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Horațiu Moldovan, confirmă declarațiile șefului Cancelariei premierului, Ionel Dancă, referitoare la posibilitatea menținerii stării de urgență și a restricțiilor după data de 15 mai.

Într-o intervenție la Antena 3, Horațiu Moldovan a spus, astăzi, că nu este exclus ca starea de urgență să fie prelungită după 15 mai, dacă situația epidemiologică o impune, respectiv dacă numărul de infectări zilnice nu va scădea. Declarația vine după precizările șefului Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, privind posibilitatea prelungirii stării de urgență.

„Dacă nu avem o scădere a cazurilor timp de minim 7 zile consecutive, starea de urgență poate fi prelungită. Trebuie să ținem cont de realitatea epidemiologică, de realitatea biologcă. La acest moment avem în continuare o evoluție în «dinți de ferăstrău», adică fie în jur de 250 într-o zi, fie 400”.

Secretarul de stat a precizat că România nu a ajuns pe un trend descendent. „Este adevărat că populația a înțeles restricțiile și le-a respectat chiar în momentele prielnice de relaxare a acestora, adică de Paște sau în minivacanța de 1 Mai, dar la această oră încă nu am ajuns pe un trend descendent al infectărilor”.

Horațiu Moldovan a făcut aceleași declarații și la Digi24. „În această etapă, numărul de pacienți infectați este încă în creștere, însă este într-o creștere foarte moderată, de exemplu azi au fost mai puțini decât ieri, ieri au fost mai puțini decât alaltăieri, însă aceste valori oscilează între 250 pe zi și 450 pe zi. Încă considerăm că suntem pe un trend discret pozitiv, nu avem de-a face cu o explozie a acestor cifre, ceea ce este un lucru bun”.

Demnitarul apreciază că „acest lucru se întâmplă pentru că nu am aplicat măsuri de relaxare precoce și pentru că menținem în primul rând măsurile de distanțare socială. Oamenii au înțeles, cei mai mulți, și au stat acasă, au evitat zonele aglomerate, pentru că aceasta este cea mai mare problemă”, a spus Tătaru.

El a spus că autoritățile își propune „să mențină aceste măsuri de siguranță și protecție pentru a nu produce îmbolnăviri explozive, cel puțin cât durează starea de urgență”, iar măsurile de relaxare „vor fi parțiale, adică progresive, nu bruște, ci ponderate”.

Trebuie să apară o descreștere a numărului de îmbolnăviri, evidentă, statistică, de la zi la zi, timp de mai multe zile, cel puțin o săptămână, să vedem că lucrurile descresc în mod evident și sigur, până la 2 săptămâni, când este cert că ne aflăm pe această curbă descendentă, că numărul de infecții scade, că numărul deceselor scade. Cel mai important indicator este al cazurilor înregistrate de la zi la zi, să se înscrie pe un trend constant descendent”, a spus secretarul de stat atenționând că „dacă acest lucru nu se întâmplă, vom menține măsurile de restricție, astfel încât să controlăm fenomenul epidemic”.