Potrivit strategiei fiscal-bugetare pentru perioada 2014-2016, Guvernul ia în calcul, pentru anul viitor, un curs de schimb mediu de 4,45 lei pentru un euro, față de un curs de 4,5 lei pentru un euro pentru acest an. În privința creșterii economice, Guvernul estimează un avans al PIB de 2,2% pentru anul viitor, la fel ca în strategia fiscal-bugetară anterioară.
În privința inflației, Guvernul estimează o rată medie anuală, pentru 2014, de 3,3%, față de 4,3% în acest an.
La capitolul riscuri pentru perioada 2014-2016, Guvernul ia în calcul posibilitatea unor corecții financiare suplimentare legate de absorbția fondurilor europene sau finanțarea din bugetul național al proiectelor prioritare. De asemenea, Executivul se așteaptă la o posibilă acumulare de arierate în a doua jumătate a acestui an, care să continue și anul viitor, la nivelul autorităților locale.
Tot la capitolul riscuri, Guvernul vede posibil un progres limitat privind restructurarea companiilor de stat, care ar putea reînnoi presiunea asupra bugetului.
”Pot exista riscuri de abatere în sus a ratei inflației de la traiectoria de bază, care provin din incertitudinile care planează în ceea ce privește consecvența implementării setului de politici macroeconomice și reforme structurale agreate cu instituțiile internaționale (CE, FMI și BM)”, se arată în ultima strategie fiscal-bugetară.
Potrivit documentului, eventualele abateri de la implementarea la timp și în parametrii conveniți a angajamentelor menționate pot induce o deteriorare a percepției investitorilor cu privire la economia internă, cu impact nefavorabil asupra costurilor și a resurselor de finanțare a economiei românești.
Cosmina Croitoru