Secţia pentru procurori a CSM urmează să decidă, în şedinţa de marţi, dacă îl numește pe Gheorghe Emil Moţa în funcţia de procuror şef al Serviciului de combatere a corupţiei din cadrul Secţiei I a Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
Gheorghe Emil Moța a devenit procuror anticorupție în iarna lui 2019 și de atunci s-a remarcat prin trimiterea în judecată a fostului trezorier al PSD, Mircea Drăghici, acuzat că ar fi folosit bani din subvenţia primită de partid ca să îşi cumpere vilă în Pipera şi Mercedes.
Ca să arate că Mircea Drăghici era beneficiarul bunurilor în valoare de 450.000 de euro, procurorul Moţa a apelat la operatorii de telefonie, care au furnizat informația că, în perioada în discuţie, de luni până vineri, în intervalul orar 20:00 – 8:59, Drăghici a fost prezent în vila din Pipera în 46% din timp.
Numele lui Gheorghe Moţa este legat însă și de două erori judiciare. Moța este procurorul care a descoperit eroarea judiciară din dosarul lui Marcel Ilie Tundrea, bărbatul care a stat în închisoare 12 ani pentru violarea și uciderea unei copile din Gorj. Gheorghe Moța a obținut revizuirea sentinței lui Țundrea, după ce analiza ADN arătat că nu el era autorul violului urmat de crimă. Șase ani mai târziu, în 2010, Moța a comis, la rândul său, o eroare judiciară. A trimis în judecată un tânăr de 18 ani, Mihail Constantin Igeanu, pentru omor calificat, acuzându-l de uciderea vecinului său în vârstă de 54 de ani. Tânărul a fost reținut și apoi menținut în arest 9 luni, în perioada iulie 2010-aprilie 2011, deși unchiul său a recunoscut crima. În final, tânărul a fost achitat la Curtea de Apel Craiova, decizie menţinută la ÎCCJ.
În 2012, Gheorghe Moța a candidat pentru funcția de procuror general al României, la încheierea celui de al doilea mandat al Laurei Codruța Kovesi, care în trecut ceruse anchetarea procurorului gorjean de către inspectia judiciară, pe motiv că ia decizii neconfirmate de șefii ierarhici.