Condamnat pentru corupție în dosarul „Angajări ilegale la Interne”, chestorul Cristian Baci avizează politicile publice ale ministerului condus acum de Mircea Dușa de pe un fotoliu “călduț” în subordinea ministrului.
Oficialii Ministerului Administrației și Internelor (MAI) sugerează că Baci i-a fost lăsat „moștenire” lui Dușa de predecesorul său din Guvernul Ungureanu, Gabriel Berca. Potrivit acestora, în ianuarie 2011, la scurt timp după ce a fost pus sub acuzare de procurorii Parchetului General pentru abuz în serviciu, chestorul Cristian Baci, pe atunci secretar general al MAI, a fost pus la dispoziția Poliției Capitalei, potrivit Statului polițistului.
Însă, pe 6 martie 2012, proaspătul ministru de Interne, Gabriel Berca a avizat revenirea acestuia la vârful ministerului. “Începând cu 06.03.2012 a încetat punerea la dispoziția Direcției Generale de Poliție a Municipiului București a chestorului de poliție Constantin Cristian Baci. La aceeași dată, ofițerul a fost pus la dispoziția conducerii Ministerului Administrației și Internelor”, se arată într-un răspuns oficial transmis redacției Sursa Zilei de MAI.
Prin ordinul semnat de Berca, chestorul a primit și atribuții pe măsură: formulează puncte de vedere cu privire la conținutul proiectelor de acte normative inițiate de MAI sau transmise instituției pentru avizare; face propuneri de îmbunătățire a politicilor sectoriale în domeniul de competență al MAI și ajută la “gestionarea eficientă a relației cu partenerii de dialog social (sindicate și societatea civilă – n.r.)”.
La începutul lunii mai a acestui an, imediat după debarcarea din funcție a lui Gabriel Berca, chestorul Cristian Baci a fost condamnat la opt luni de închisoare cu suspendare de un complet de trei magistrați al Înaltei Curți de Casație și Justiție. Cu toate acestea, a fost tolerat la vârful Internelor și de ministrul Ioan Rus, și de succesorul acestuia Mircea Dușa.
Peste zece zile, pe 3 decembrie, un complet de cinci judecători de la Curtea Supremă va judeca recursul formulat de procurori care cer închisoarea cu executare pentru chestorul Baci și pentru complicii acestuia: Adrian Pătraşcu, fost director general al Direcţiei Generale Management Resurse Umane (condamnat la un an cu suspendare), Olimpiodor Antonescu, fost șef al Jandarmeriei Române (achitat), Ion Valentin Opriţescu, fost director general al Direcţiei Generale Financiare din MAI, (condamnat la şase luni de închisoare cu suspendare).
Gabriel Berca a uitat ce a semnat
Contactat de Sursa Zilei, fostul ministru al Internelor, Gabriel Berca, a uitat, inițial, că l-a readus pe Cristian Baci la vârful ministerului. „Nu am semnat eu nimic. Acest domn a fost pus la dispoziție până la clarificarea situației în instanță, și atât… Nu știu de unde aveți dvs.un astfel de document, dar nu i-am dat eu niciun fel de atribuții, nu am semnat așa ceva”.
După cinci minute însă, fostul ministru a revenit. “M-am intersat între timp și, într-adevăr, am semnat un ordin prin care chestorul Cristian Baci a fost pus la dispoziția conducerii ministerului, conform Statului înaltului funcționar public. Dar atribuțiile pe care le are de îndeplinit nu le-am stabilit eu, le-au stabilit cei de la Resurse Umane, conform aceluiași statut. Statul înaltului funcționar public. Am și uitat ce s-a întâmplat atunci, vă dați seama. Asta mai lipsea, acum sunt foarte ocupat, fac campanie…”, a declarat Berca pentru Sursa Zilei.
Abuzul în serviciu, pedepsit cu suspendare
În iulie 2011, procurorii Parchetului General i-au trimis în judecată pe Cristian Baci, Olimpiodor Antonescu, adjunctul acestuia, Nicolaie Gheorghe Rugină, Adrian Pătraşcu şi Ion Valentin Opriţescu pentru abuz în serviciu contra intereselor publice și fals intelectual.
În aceeași cauză, au mai ajuns în fața instanței Constantin Stoleriu, fost ofiţer în cadrul Direcţiei Generale Management Resurse Umane din MAI, pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice şi Marian Valentin Grigoroiu, fost director al Direcţiei Resurse Umane din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice şi complicitate la fals intelectual.
Potrivit anchetatorilor, în toamna anului 2010, în cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române şi al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă au fost deblocate posturi ”în scopul exclusiv al angajării ilegale a patru persoane”, una direct într-o funcţie de autoritate publică din MAI şi celelalte trei pe funcţii de ofiţeri.
Pe fond, judecătorii i-au condamnat însă pe unii dintre inculpați, printre care se află și chestorul Cristian Baci, la pedepse de cel mult un an cu suspendare.