1.7 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 13:53
No menu items!

Un cercetător al Institutului pentru Studii Avansate de la Nantes răspunde la 13 întrebări despre COVID-19

spot_img

Pierre Sonigo este doctor, biolog, director de cercetare la Institutul National Francez de Sanatate si Cercetari Medicale, cercetător la Institutul pentru studii avansate de la Nantes și director științific pentru diagnostic medical în laboratoarele Bio-Rad. Specialist în biologie moleculară și virologie, a participat la descoperirea virusului SIDA la Institutul Pasteur din Paris. De la înălțimea specializării sale, Sonigo a publicat un text cu răspunsuri clare și directe la cele mai arzătoare întrebări despre COVID-19. Totul, pe site-ul oficial al instituției, spre folosul lumii științifice și oricărui cetățean îngrijorat, în toiul războiului declarat de politicieni noului virus.  

Am adunat aici răspunsurile la întrebările care sunt adesea puse. Chiar dacă nu suntem siguri de acest nou virus, îl putem înțelege mai bine folosind cunoștințe generale de virologie, acumulate pe alte infecții virale”, scrie Sonigo.

Testele de prezență virală pot proteja în mod eficient populația?

Problema deficienței de testare este un subiect complex în care nu este vorba doar de a plasa comenzi la timp. Truse PCR sunt necesare, dar și kituri de extracție, instrumente și tampoane. Aceasta se referă la un întreg lanț de actori, locul industriilor naționale de sănătate, relațiile public-private, ponderea standardelor și reglementărilor care încetinesc comercializarea rezultatelor cercetării sau autorizațiile laboratoarelor de analiză pentru a primi pacienți. COVID-19 sau analizați probele în siguranță. Acest ultim blocaj tocmai a fost ridicat de Ministerul Sănătății. În continuare, trebuie amintit că, în caz de infecție, testele actuale (PCR) care detectează prezența virusului dau o „imagine instantanee” a unei situații în schimbare rapidă. În cazul unei epidemii active și fără protecție strictă, se poate face un test negativ într-o zi și se poate infecta a doua zi. În schimb, se poate avea un test negativ atunci când a fost pozitiv înainte, deoarece testele sunt negative cel târziu cu două până la trei săptămâni după recuperare, și probabil cu mult înainte în majoritatea cazurilor. În plus, dacă este efectuat pe un tampon nazal faringian nazal, testele pot lipsi virusul, deoarece acesta este rar în afara plămânului sau pentru că tamponul nu a fost făcut corect. Drept urmare, testele sunt foarte utile, dar nu constituie o barieră protectoare absolută pentru a conține epidemia. O strategie de izolare țintă a contagioșilor identificați prin testarea PCR ar necesita testări frecvente și repetate pentru a monitoriza dinamica epidemiei. Este posibil, la început, să urmăriți lanțurile de transmitere, dar atunci când epidemia este lansată, ea devine de neatins, deoarece lucrurile evoluează rapid. Cu toate acestea, este posibilă urmărirea infecțiilor vindecate, chiar târziu, prin teste care nu măsoară direct virusul, ci anticorpii pe care organismul îi produce ca răspuns la infecție. Vorbim apoi de teste serologice. Rezultatul pozitiv al unui astfel de test se numește HIV-pozitiv. Prin urmare, testele serologice ar putea face posibil să se știe dacă unul este imunizat în urma unei infecții vindecate.

Dar pozitivitatea acestor teste (seropozitivitate) nu înseamnă că unul este încă infectat și contagios, ca în cazul SIDA?

Cazul SIDA este mai mult excepția decât regula. În cazul SIDA, tipic pentru infecțiile virale cronice, răspunsul imun este ineficient. Nu vă recuperați spontan din infecție, virusul persistă împreună cu anticorpii care definesc statutul HIV. Dimpotrivă, într-o infecție virală acută, cum ar fi gripa sau COVID-19, totul este diferit. Apariția anticorpilor produși de răspunsul imun al gazdei însoțește dispariția virusului și vindecarea. Virusul dispare sau este prea mic pentru a fi contagios. Prin urmare, în infecțiile virale acute, seropozitivitatea corespunde bine vindecării și protecției.

Ce este un virus? Care este rostul virusului ucigându-și gazda?

Văd virușii ca un balet de cristale care cresc, se împletesc, se combină și apoi se detașează pentru a relua creșterea în altă parte a corpului nostru sau în corpul altuia. Le putem vedea mai convențional ca mașini de copiat. Desigur, nu se poate vorbi în mod corespunzător despre interesul virusului. Dar se dovedește că, dacă difuzarea se oprește, cazul s-a terminat, nu mai vorbim despre asta: virusurile care se răspândesc eficient sunt cele care ne preocupă. Este greu de crezut că nu o fac intenționat cu o strategie machiavelliană și este mai ușor să le descrii vorbind despre interesul lor! Coronavirusul își poate ucide gazda sau poate fi eliminat prin răspunsul imun al gazdei sale, ceea ce face o diferență mare pentru gazdă, dar este același pentru el! În ambele cazuri, înainte de a se întâmpla, el trebuie să fi găsit o nouă gazdă. Deci un virus care ucide rapid sau este eliminat rapid trebuie să fie foarte contagios pentru a nu dispărea. Contagiozitatea este favorizată de multiplicarea rapidă, în special în căile respiratorii superioare. Această strategie virală a pământului înfiorată este cea care se numește infecție virală acută. În caz contrar, virusul trebuie să știe să aștepte cu înțelepciune în gazda sa, fără să-l omoare prea repede și înmulțind mai puțin pentru a nu activa prea mult răspunsul imun. Asta face virusul SIDA, de exemplu, iar exemplul tipic este ceea ce se numește infecție virală cronică.

Există purtători sănătoși de coronavirus?

În schema clasică a infecției virale acute precum gripa sau COVID-19, boala și transmiterea acesteia rezultă dintr-un echilibru între producția de virus și intensitatea răspunsului imun. Cu alte cuvinte, cei mai serioși pacienți sunt cei cu cel mai abundent virus, sunt, de asemenea, cei mai contagioși și cei cu cea mai mică secreție de anticorpi. În schimb, pacienții mai puțin serioși au mai mulți anticorpi și mai puțini viruși și sunt mai puțin contagioși. Prin urmare, ar fi surprinzător dacă ar fi transportatori care sănătoși și contagioși, chiar dacă există și pentru alte infecții. Cu toate acestea, unele persoane au infecții ușoare aproape invizibile. Dar aceasta nu este exact ceea ce este cunoscut ca purtători sănătoși, deoarece infecția este trecătoare și este însoțită de un răspuns imun eficient. Să nu uităm că contagiunea necesită cantități virale suficient de mari și producerea de aerosoli prin tuse. Desigur, în prezența virusurilor, riscul de transmitere nu este zero și infecții asimptomatice pot participa la răspândire. Dar, pentru oricine are puține simptome, nu are tuse și o încărcătură infecțioasă scăzută, transmiterea este mult mai puțin eficientă. În perioadele de circulație activă a virusului și orice este în așteptarea de a afla mai multe, simptome sau nu, respectarea gesturilor de barieră rămâne esențială.
Dacă în mod surprinzător, există cazuri de transport sănătos pentru o lungă perioadă de timp fără un răspuns imun, așa cum apare frecvent, de exemplu pentru virusul hepatitei B, vom observa rapid. Dar, încă o dată, nu informațiile se întorc în prezent.

Și copiii?

Datele arată că copiii sunt cruțați de formele severe, dar și că sunt mai puțin susceptibili să poarte virusul. După cum am văzut mai sus, acest lucru corespunde tiparului clasic al infecției virale acute: mai puțin virus este egal cu mai puține simptome și mai puțină severitate. Deci, ideea că este vorba despre copii și, prin urmare, partea cea mai puțin bolnavă a populației, care este cea mai contagioasă, este paradoxală și, prin urmare, rămâne de verificat.

De ce sunt protejați copiii?

Fără certitudine, dar ipoteza cea mai probabilă este că sunt imuni. Dacă sunt imunizați în mod eficient, se datorează probabil contactelor recente și multiple cu coronavirusuri endemice care provoacă răceli, boli asemănătoare gripei în Franța sau chiar gastroenterită virală, care sunt frecvente la copii. Acest lucru ar confirma faptul că coronavirusurile endemice circulă activ în țara noastră. Trebuie spus că acestea sunt rareori căutate ca parte a bolilor virale comune pe care le întâlnim atât de des. Dacă circulă atât de mult, ne putem imagina, de asemenea, că sunt responsabili pentru o parte semnificativă a excesului nostru de mortalitate de iarnă, atribuită în general gripei. S-ar putea ca coronavirusurile să fie deja responsabile pentru unele dintre cele zece mii de decese de iarnă pe care le-am atribuit gripei de ani de zile? Este foarte probabil. Cercetările pe această temă, care sigur se vor desfășura în următorii ani, pot confirma sau respinge această ipoteză.

Dacă coronavirusurile sunt frecvente în Franța și provoacă boli ușoare, de ce noua variantă SARS-CoV-2 este atât de periculoasă?

Pentru a simplifica, putem spune că severitatea spectaculoasă a infecției prin acest coronavirus emergent se datorează mai degrabă imunității prealabile scăzute a populației decât caracteristicilor particulare ale virusului. SARS-CoV-2 este într-adevăr ceea ce putem numi o variantă „mare” prea diferită de coronavirusurile întâlnite anterior de populație. Seamănă îndeaproape cu verii săi din Franța, dintre care au fost descrise mai multe tipuri. Dar această asemănare este prea slabă pentru ca imunitatea dobândită împotriva coronavirusurilor endemice să reușească să protejeze oamenii care au o imunitate prea slabă sau prea bătrână. Este aceeași situație ca în cazul gripei H1N1 care nu a circulat niciodată în Franța. Imunitatea scade în timp, motiv pentru care facem focuri de rapel. Aceasta este și ceea ce ar putea explica, cel puțin parțial, că cei mai în vârstă sunt cei mai sensibili. Creșterea severității cu vârsta nu ar reflecta, așadar, doar fragilitatea persoanelor în vârstă, ci și pierderea imunității dobândite în copilărie cu coronavirusuri endemice. În mod similar, se poate sugera că copiii sunt cei mai bine protejați, deoarece au avut un contact mai recent cu coronavirusurile endemice și, prin urmare, au un răspuns imun mai puternic. Acest lucru ar corespunde regimurilor imunologice anti-virale convenționale, dar trebuie confirmat pentru acest nou virus puțin cunoscut.

În legătură cu controversa „COVID-19 este o gripă simplă?”, prin urmare, putem răspunde „numai pentru cei care au o imunitate preexistentă destul de solidă!” Din păcate, nu este cazul pentru 20% din populaţie!

Se speră că, atunci când populația va fi imunizată, din cauza infecțiilor și a vaccinării, aceasta va deveni o gripă „simplă”. Nu uitați, însă, că gripa „simplă” rămâne foarte periculoasă și că este important să vă protejați pe voi și pe ceilalți prin măsuri de vaccinare și bariere. Sperăm că actuala pandemie ne va învăța să nu ieșim când avem febră sau răceală și este interzisă tuse în altă parte decât într-un țesut sau mască, în special într-un loc dens populat. Un preț scăzut de plătit pentru a permite dragelor noastre baruri și restaurante, săli de concerte, cinematografe etc. să se redeschidă cât mai repede posibil și fără motive ulterioare.

Antiviralele sunt foarte eficiente pentru SIDA, ne putem aștepta la același succes cu COVID-19?

Nu este în general cazul: în infecțiile virale acute (gripă, poliomielită, rabie, de exemplu), antivirale nu au un rol central, spre deosebire de ceea ce se întâmplă în infecțiile virale cronice (hepatită, SIDA, herpes). De fapt, într-o infecție virală acută, totul merge foarte repede. Acest lucru reprezintă o problemă pentru utilizarea testelor (a se vedea mai sus), dar și pentru cea a antiviralelor. Virusul se înmulțește în câteva zile. Atunci fie imunitatea o elimină, fie apar complicații. Dintr-o dată, antivirale sunt dificil de utilizat în practică: pentru a fi cu adevărat utile, trebuie administrate foarte repede. Pentru aceasta, trebuie să cunoașteți deja virusul în cauză, deoarece antivirale sunt specifice. Dacă tratați la început, înainte ca simptomele să se înrăutățească, în mod ideal, ar trebui să fiți sigur că merită, mai ales atunci când există reacții adverse, știind că majoritatea pacienților se recuperează fără tratament. Desigur, în timp ce așteptați vaccinuri și protecție publică largă, un antiviral eficient ar fi o mare ușurare. Cercetarea HIV a extins dramatic gama noastră de molecule candidate.În așteptarea vaccinurilor, o altă soluție interesantă ar fi vechea metodă folosită împotriva rabiei (seroterapie pasivă): injectarea serului persoanelor vindecate sau a anticorpilor antivirali capabili să neutralizeze eficient virusul. Rezervate pentru cazurile cele mai grave, au fost efectuate studii cu rezultate încurajatoare. De urmat.

Dar vaccinurile?

Când majoritatea persoanelor infectate se recuperează spontan, răspunsul imunitar funcționează bine împotriva acestui virus. Se poate aștepta ca vaccinurile să fie relativ ușor de proiectat și eficiente: aceasta este cea mai bună abordare în ceea ce privește sănătatea publică. Cu toate acestea, va trebui să așteptăm până când putem garanta siguranța unui produs destinat injecției către milioane de oameni sănătoși.

Și pe termen foarte scurt, imediat și urgent?

În această perioadă de restricții, vă invit să recitiți aventurile lui Lucky Luke în elixirul doctorului Doxey scris de Morris în 1955, pe miraculosul „uleiuri de șarpe” din vestul american. Sau mai dramatic, povestea AL721, un extract antiviral miraculos din untul de arahide pe care toată lumea l-a luat în 1987, deoarece din păcate nu a existat nimic altceva pentru a vindeca SIDA. Aceste povești antice ne reamintesc că o situație extrem de provocatoare de anxietate, în care amenințarea mortală este resimțită sau experimentată, este un teren de reproducere pentru manipulatori de tot felul care își exploatează autoritatea sau temerile interlocutorilor lor pentru a construi putere și glorie sau îmbogățire. Ei excelează în minciună, greu de demontat pentru că amestecă adevărul și falsul într-un nor de fum, întorc povara probei detractorilor lor sau îndrăznesc să afirme cele mai grave enormități, pentru că nu există minciuna mai rea decât ceea ce toată lumea vrea să audă. Rețelele de socializare și schimbul larg de informații, care nu existau în Vestul Sălbatic sau chiar în 1987, pot amplifica teribil fenomenul. Visez, evident, să greșesc și că vindecarea miracolă este identificată rapid. Dar nu cred în minuni. Cu excepția adevăratelor minuni, desigur.

Poate virusul să dispară atunci când infectează un obiect inert? Sau când vine vara?

Aș spune că se usucă sau ceva. Arată ca o gogoșă umplută microscopică cu proteine, grăsimi și zahăr. Dacă nu este la temperatura și umiditatea potrivită, componentele sale se desprind una de cealaltă. Datele de laborator privind temperatura și umiditatea favorabile coronavirusurilor nu sunt lipsite de echivoc. Unii au citat chiar efectul dezinfectant al razelor ultraviolete în zilele însorite. Observăm clar că în latitudinile noastre că gripa ia o pauză de vară. Putem paria că acesta va fi cazul coronavirusului. Dar nu înțelegem cu adevărat motivele. Are efect asupra virusului sau asupra rezistenței gazdei sale? Pe vreme caldă și uscată, căile respiratorii noastre pot fi mai rezistente, aerosolii necesari pentru contagiune pot fi mult mai instabili sau multiplicarea virală mai puțin eficientă. Poate ajuta foarte mult, dar nu este o siguranță sau o barieră absolută.

Cum să ieși din restricții?

O întrebare foarte dificilă asupra epidemiologiei. Exemplul Chinei ne-ar putea ghida. Criteriile vor fi, evident, cifrele epidemiologice, în speranța că pauza clasică de vară din latitudinile noastre va fi respectată de noul virus, posibilitatea respectării regulilor de distanțare socială și a informațiilor din campaniile de testare care combină serologia și PCR.

Există aici o ambiguitate care trebuie ridicată cu privire la rolul testelor în ieșirea din izolare. Vor servi drept trecere individuale pentru a ieși din izolare?

În acest caz, ar trebui să testăm toată lumea și nu este chiar atât de simplu. Nu ne aflăm în situația SIDA, unde portajul este lung și unde este posibilă protecția individuală eficientă. Așa cum am indicat mai sus, negativitatea PCR pe proba nazală nu este o indicație fiabilă pentru protejarea contactelor sale.
În plus, testarea tuturor va dura. Pe lângă punctele de blocare deja expuse, testele trebuie să fie disponibile și pe mașini automate de laborator de mare viteză. Este cazul în Statele Unite unde FDA a aplicat proceduri de înregistrare urgentă. Pentru serologie, rămâne de precizat și rezultatele testului (cantitatea sau calitatea anticorpilor analizați) care garantează cu adevărat protecția. Pe termen scurt, testele vor fi utilizate în primul rând pentru a obține o imagine mai bună a epidemiei, a prezenței virusului și a imunității în populație. În acest caz, un eșantion reprezentativ al populației ar fi suficient pentru a informa deciziile naționale și a declanșa relaxarea măsurilor aplicate în prezent. La sfârșitul campaniilor de test, care au fost deja lansate, procentul de persoane infectate sau imunizate va fi o surpriză bună sau rea, care va condiționa ieșirea din închisoare …