-0.9 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 10:48
No menu items!

Un avocat din dosarul lui Viorel Hrebenciuc apare și în cel al delapidării SIF-urilor

spot_img

Avocatul Nicolae Mergeani, cercetat pentru spălare de bani în dosarul lui Viorel Hrebenciuc, este printre persoane audiate de DIICOT în dosarul privind manipularea pieţei de capital şi delapidarea patrimoniului SIF Banat Crişana şi SIF Muntenia

BVB, mica

Conform unor surse judiciare citate de mediafax, printre cele 25 de persoane care vor fi audiate la DIICOT în cauza privind SIF-urile, este şi avocatul Nicolae Mergeani, care este cercetat şi în dosarul privind retrocedarea ilegală a peste 40.000 de hectare de pădure. În acest dosar sunt arestaţi preventiv fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc, fiul acestuia, Andrei Hrebenciuc, Paltin Sturdza, beneficiarul celor peste 43.000 de hectare pădure, şi deputatul PSD Ioan Adam.

Procurorii DIICOT au făcut, luni, 31 de percheziţii în Bucureşti, Ilfov şi Arad, la 25 de persoane suspectate că ar fi delapidat patrimoniul SIF Banat Crişana şi SIF Muntenia, de unde au transferat bani prin intermediul unor offshore-uri, dar şi că s-ar fi implicat în operaţiuni de manipulare a pieţei de capital.

Nicolea Mergeani este membru în Consiliului Reprezentanţilor Acţionarilor SIF Muntenia. În adunarea generală ordinară a acţionarilor SIF Muntenia din 26 iunie, Mergeani a fost reales pentru un mandat de patru ani, conform raportului postat pe site-ul societăţii de investiţii financiare.

În dosarul de la DIICOT, procurorii susţin că, în perioada 2012-2014, membrii grupării au constituit un grup infracţional care urmărea obţinerea de sume de bani de la SIF Banat Crişana SA şi SIF Muntenia SA Bucuresti, prin delapidarea acestora (în modalitatea însuşirii/traficării). Ulterior, banii ar fi fost transferaţi prin intermediul mai multor offshore-uri, controlate tot de către membrii grupului în mod direct sau prin persoane interpuse, în vederea reciclării, pentru a ascunde provenienţa acestora.

În acest scop, aceştia au folosit persoane juridice nerezidente, precum şi persoane juridice de naţionalitate română, la care asociaţi au fost avocaţi care au deţinut pentru aceştia acţiunile SIF 1, asigurându-le sustragerea de la o eventuală decizie de concertare în condiţiile art. 2861 din Legea 297/2004, precum şi disimularea originii ilicite a sumelor de bani, obţinute prin delapidare.

comunicat DIICOT

De asemenea, există suspiciuni că membrii grupării s-au implicat şi în operaţiuni de manipulare a pieţei de capital, prin realizarea mai multor tranzacţii în datele de 12, 13 şi 16 septembrie 2013, în cadrul Bursei de Valori Bucureşti.

În dosarul de la DNA Braşov, procurorii au stabilit că Andrei Hrebenciuc, în baza unei înţelegeri cu Dan Costin Bengescu, Viorel Hrebenciu şi cu avocaţii Victor Adrian Prodan şi Nicolae Mergeani, ar fi determinat-o pe Carmen Elisabeta Drăgoi, administrator al SC Reşedinţa Vârstnicilor SRL, să încheie un contract cu Paltin Gheorghe Sturdza, prin care societatea a dobândit calitatea de promitent cumpărător, alături de Bengescu, pentru suprafaţa de 43.277 de hectare de teren forestier, dobândită prin decizia din 2012 a Tribunalului Covasna.

Andrei Hrebenciuc este membru în Consiliul de Administraţie al SIF Moldova din aprilie 2013.

Arestarea preventivă a lui Andrei Hrebenciuc nu are legătură cu activităţile curente ale SIF Moldova (SIF2) şi cu responsabilităţile acestuia în calitatea de administrator neexecutiv al companiei, arăta, în octombrie, societatea de investiţii financiare, într-un într-un raport transmis Bursei de Valori Bucureşti.