-1.3 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 6:55
No menu items!

Un avocat a murit după audieri maraton de 20 de ore la DIICOT. Reacția Consiliul Uniunii Naționale a Barourilor din România

spot_img

Fostul decan al Baroului Dâmbovița a murit în urma unui accident rutier după ce a petrecut 20 de ore cu clientul său la DIICOT.

Avocatul Ernest Andrei Moldoveanu s-a prezentat cu cleintul său la DIICOT Dâmbovita, marți dimineață la ora 10.00. A părăsit instituția miercuri dimineață laora 6.00.

În drum spre casă, avocatul în vârstă de 69 de ani a pierdut controlul volanului, a intrat pe contrasens și s-a izbit violent de un TIR. S-a întâmplat pe DN 71, drumul Targoviste – Sinaia, la intrare în orașul Pucioasa. Impactul a fost fatal pentru avocat.

Potrivit autorităților, șoferul de 28 de ani al tirului, a declarat că nu a mai avut cum să evite impactul cu mașina apărută brusc în față.

Avocatul Nicolae Pană, a vorbit, într-o intervenție telefonică la Antena 3, despre tragedie.

”Am fost împreună la acele audieri maraton. Din păcate am depus delegațiile și am așteptat să fin chemați la audieri. Audierea clientului lui a început în jur de 3, al meu în jur de 4 dimineața. În condițiile în care au fost audiați 70-80 de martori chemați, câțiva având și calitatea de suspecți. Dânsul a plecat la 6 fără 20, împreună cu un alt coleg. Pe fondul unei oboseli inerente și motivate s-a întâmplat acest nefericit accident. Se pare că a ațipit și a intrat într-un tir. E o pierdere mare pentru noi. A fost avocat 47 de ani în Baroul Dâmbovița. Deplângem această pierdere și suntem alături de familie”, a spus Nicolae Pană, la Antena 3.

Consiliul Uniunii Naționale a Barourilor din România a transmis un comunicat după moartea colegului lor.

„În pofida faptului că am încercat să ne informăm și să analizăm circumstanțele care au impus acest program de lucru în privința anchetei penale, nu putem afirma acum, fără o cunoaștere a particularităților cauzei, că aceste audieri maraton la ore de noapte reprezintă un abuz al autorităților ori au la bază aspecte ce țin de specificitatea cazului și care pot fi explicate legal. Evident, fără o abordare instituțională anterioară a chestiunii programului de lucru al avocaților, este greu acum să punem acest trist și grav eveniment pe seama unui dezinteres sau chiar dispreț al autorităților sistemului judiciar față de munca avocatului. Nu cunoaștem exact motivele care au condus la audieri la ore târzii ori de ce nu s-a comunicat avocaților ordinea audierii, ora aproximativă la care se audiau suspecții sau martorii asistați de avocați. Știm însă că în principiu, justiția este diurnă, caracterul nocturn fiind de evitat din multiple explicabile motive.

Este momentul să ne întoarcem privirea și spre noi, avocații, pentru că așa cum pretindem sistemului judiciar să ne trateze cu respect, trebuie să ne respectăm și noi în cadrul formelor de exercitare a profesiei. Și acolo programul trebuie să fie unul care să țină seama de viața și sănătatea avocatului. Se poate muri sau pierde sănătatea și din cauza oboselii acumulate la birou nu numai pe culoarele unității de parchet.

Avocați, judecători și procurori trebuie să avem în vedere că viața și sănătatea tuturor trec înaintea justiției și adevărului.”, se arată într-un comunicat al Consiliului Uniunii Naționale a Barourilor din România.