4.3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 15:17
No menu items!

Un apropiat al lui Putin amenință Occidentul cu un război global, dacă va continua sprijinul pentru Ucraina

spot_img

Serghei Chemezov, un apropiat al președintelui rus Vladimir Putin, a declarat pentru Reuters că Statele Unite și aliații lor occidentali riscă să declanșeze un război global dacă Washingtonul continuă să „provoace” conflictul din Ucraina și să permită Kievului să atace teritoriul rus.

Comentariile sale oferă o perspectivă asupra gândirii din cercul restrâns al lui Putin după o incursiune ucraineană surpriză în regiunea rusă Kursk, la care președintele a promis un răspuns ”demn”, dar nu a spus încă ce va implica acesta.

Ucraina a transmis că a cucerit peste 90 de așezări în regiunea Kursk.

Chemezov, CEO al corporației Rostec, care furnizează multe dintre armele rusești pentru război, a declarat că Rusia se simte încrezătoare și are suficiente arme după mai mult de doi ani de la începutul a ceea ce Kremlinul numește operațiunea militară specială în Ucraina.

El a reiterat poziția Kremlinului potrivit căreia conflictul este o luptă între Occident și Rusia. „Într-o situație în care Occidentul, condus de Statele Unite, provoacă război, trebuie să fim pregătiți. Al treilea an al operațiunii speciale este în curs de desfășurare – Rusia se simte încrezătoare”, a declarat Chemezov.

El a detaliat că nimeni nu va oferi un termen pentru momentul în care războiul s-ar putea încheia și a acuzat SUA că ”alimentează” conflictul prin furnizarea de arme Kievului și permițând atacuri la mare adâncime în Rusia.

„Cu cât se merge mai departe, cu atât crește riscul ca lumea să fie atrasă într-un conflict global. Pare ciudat, dar țările occidentale nu par să înțeleagă cât de fragilă este această situație pentru ele.”

Chemezov este un fost general KGB care a lucrat alături de Putin în Germania de Est înainte de prăbușirea Uniunii Sovietice.

Putin a declarat săptămâna trecută că forțele ruse vor respinge trupele ucrainene de pe teritoriul suveran al Rusiei, dar acestea sunt încă în interiorul Rusiei.

În iunie, Putin a declarat că ar putea desfășura rachete convenționale la distanța de lovire a SUA și a aliaților săi europeni dacă aceștia lasă Ucraina să lovească mai adânc în Rusia cu arme occidentale cu rază lungă de acțiune.

Putin prezintă conflictul din Ucraina ca parte a unei bătălii existențiale cu un ”Occident decadent”, despre care spune că a umilit Rusia după căderea Zidului Berlinului în 1989 prin invadarea a ceea ce el consideră sfera de influență a Moscovei, inclusiv Ucraina.

Occidentul, care furnizează Kievului cantități mari de arme, respinge interpretarea Moscovei a războiului și îl consideră o invazie neprovocată a teritoriului de către Rusia, ceea ce înseamnă că Ucraina se poate apăra, iar ajutorul dat Ucrainei este legitim conform dreptului internațional.

Moscova afirmă că Occidentul a fost implicat în planificarea atacului Ucrainei asupra regiunii Kursk. Puterile occidentale, care doresc să evite confruntarea militară directă cu Rusia, neagă și spun că Rusia a alimentat războiul.

Chemezov, în vârstă de 71 de ani, este pe lista sancțiunilor SUA și Uniunii Europene din 2014, când Rusia a anexat peninsula Crimeea, teritoriu suveran al Ucrainei.

T.S.