Claritromicina ar putea crește riscul de deces cardiac
Claritromicina, un antibiotic prescris frecvent în tratarea infecţiilor bacteriene obişnuite, precum amigdalita şi bronşitele, ar putea creşte riscul de deces cauzat de crize cardiace, potrivit unui studiu publicat miercuri pe site-ul revistei medicale British Medical Journal (BMJ), informează AFP.
Cercetătorii danezi care au realizat studiul au subliniat însă că riscul absolut al unui asemenea deznodământ a rămas scăzut şi că reţetele medicale nu trebuie să fie modificate atât timp cât rezultatele acestei analize nu vor fi confirmate de un alt studiu.
Claritromicina (Biaxin sau Zeclar -medicamente generice produse de firma americană Abbott) este un antibiotic din familia macrolidelor, derivat din eritromicină, folosit mai ales în tratamentul infecţiilor respiratorii şi cutanate şi pentru eradicarea Helicobacter pylori, vinovat de ulcerele gastrice.
De asemenea, oamenii de ştiinţă au studiat şi roxitromicina (Rulid), un alt antibiotic din familia macrolidelor, folosit în tratarea infecţiilor respiratorii şi cutanate.
Ei au analizat aproape 5 milioane de tratamente cu antibiotice administrate, între 1997 şi 2011, unor adulţi danezi cu vârstele cuprinse între 40 şi 74 de ani, din care 4,3 milioane au primit penicilina V, 588.000 au primit roxitromicină şi 160.000 au primit claritromicină.
Comparând cele 285 de decese cardiace înregistrate în timpul acestor tratamente, cercetătorii au evidenţiat faptul că administrarea de claritromicină era asociată cu un risc sporit de deces cardiac, de 76%, în raport cu utilizarea de penicilină V. Totuşi, cercetătorii au constatat că acest supra-risc dispare imediat ce tratamentul se încheie.
Însă, pentru roxitromicină, medicii nu au observat nicio diferenţă nici în timpul tratamentului, nici după acesta.
Cercetătorii danezi subliniază că acesta a fost primul studiu de amploare despre securitatea cardiacă a macrolidelor.
Deşi riscul în valori absolute este „foarte scăzut”, numărul total al deceselor cardiace potenţial evitabile „nu este neglijabil”, în măsura în care claritromicina este unul dintre antibioticele „cel mai frecvent utilizate în numeroase ţări”.
Alţi medici s-au declarat prudenţi în legătură cu interpretarea rezultatelor cercetării. „În măsura în care rata de deces este foarte scăzută, nu cred că ar trebui să ne îngrijorăm”, a declarat Kevin McConway, profesor de statistică aplicată.
La rândul său, Mike Knapton de la British Heart Foundation a declarat că riscurile claritromicinei pentru pacienţii care prezintă anumite probleme cardiace erau deja cunoscute şi a reamintit medicilor necesitatea de a da dovadă de prudenţă înainte de a prescrie un antibiotic.
D.M.