Ambasadorul Australiei în Statele Unite, Kevin Rudd, a şters o serie de mesaje virulente împotriva lui Donald Trump de pe contul său de X după victoria republicanului în alegerile prezidenţiale americane.
The Albanese Government must fire Kevin Rudd from the job of US Ambassador now that Donald Trump has been elected.
Keeping good relations with the world’s largest economy is more important than jobs for labor mates. pic.twitter.com/yPKB0pGis0
— Malcolm Roberts 🇦🇺 (@MRobertsQLD) November 7, 2024
Ministerul de Externe al Australiei a confirmat că fostul prim-ministru de centru-stânga (2013) a şters postările de pe platforma de socializare X care îl calificau pe Trump drept un „distrugător” şi un „trădător al Occidentului”, relatează AFP și Reuters.
Rudd a şters postările pentru a „elimina posibilitatea ca astfel de comentarii să fie interpretate greşit”, a declarat joi un oficial al ministerului la o audiere parlamentară.
„Ambasadorul Rudd aşteaptă cu nerăbdare să lucreze cu preşedintele Trump şi echipa sa pentru a continua să consolideze alianţa SUA-Australia”, a adăugat el.
În acelaşi timp, şefa diplomaţiei australiene, Penny Wong, a declarat joi că este „încrezătoare” că alegerea lui Donald Trump nu va afecta alianţa de apărare AUKUS dintre Australia, Marea Britanie şi Statele Unite.
Cele trei ţări au creat acest pact tripartit în septembrie 2021 pentru a-şi consolida legăturile militare şi pentru a contracara influenţa Chinei în Pacificul de Sud. Înţelegerea prevede în special echiparea Canberrei cu o flotă de submarine cu propulsie nucleară începând cu 2040.
„Am mare încredere că AUKUS va continua să fie ceva pe care ambele părţi” ale Congresului SUA îl susţin, a declarat Penny Wong, dând asigurări că Washingtonul şi Canberra doresc o regiune Asia-Pacific „stabilă” şi „paşnică”.
„Discutăm cu ambele tabere politice din Statele Unite de mult timp despre acest proiect”, a declarat ea presei australiene.
„Suntem foarte încântaţi să vedem progresul pe care l-am făcut atât cu sprijinul republicanilor, cât şi al democraţilor”, a adăugat şefa diplomaţiei australiene.
Unii observatori se tem că Donald Trump va renunţa la această alianţă militară sau va încerca să-i schimbe conţinutul, în conformitate cu politica sa „America în primul rând” în materie de relaţii externe.
China a criticat puternic pactul de securitate AUKUS. Beijingul este de părere că livrarea de submarine cu propulsie nucleară către Canberra este o încălcare a regulilor de neproliferare nucleară şi o consideră o ameninţare la adresa securităţii sale.
Joi, premierul australian Anthony Albanese a declarat că l-a felicitat pe Donald Trump pentru realegerea sa, în timpul unei convorbiri telefonice, şi a vorbit cu el despre relaţiile dintre SUA şi Australia, „AUKUS, comerţ şi investiţii”.
„Aştept cu nerăbdare să lucrăm împreună în interesul celor două ţări”, a spus Albanese.
D.Constantin