4.4 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 12:45
No menu items!

Ultimul acord cu FMI, încheiat cu succes. Există însă și restanțe!

spot_img

România încheie, cu succes, al doilea acord cu FMI. Finanțatorii fac recomandări pentru Guvern

Fondul Monetar Internațional (FMI) a aprobat, miercuri, încheierea cu succes a celui mai recent acord stand-by cu România, așa cum Sursa Zilei anunța încă de luni. Cu toate acestea, oficialii Fondului au ținut să precizeze că reformarea sectorului energetic și al transporturilor, dar și al companiilor de stat, este incompletă.

Board-ul directorilor executivi ai FMI a aprobat cea de-a șaptea și de-a opta evaluare a acordului stand-by, de tip preventiv, cu România. Comitetul director al Fondului a aprobat, de asemenea, cele trei derogări cerute de Guvernul Ponta, respectiv criteriile de performanță privind activele străine nete ale BNR, deficitul bugetar și arieratele administrației publice, cu amendamentul îndeplinirii măsurilor corective asumate de Executiv.

”România a încheiat, cu succes, al doilea acord de tip stand-by cu Fondul. Economia s-a stabilizat. Inflația este scăzută, iar balanța fiscală și cea a contului curent sunt echilibrate. Cu toate acestea, creșterea economică este slabă și există riscuri de recesiune. Reformele structurale sunt esențiale pentru atingerea potențialului de creștere a Produsului Intern Brut (PIB) și crearea de locuri de muncă, în timp ce disciplina fiscală continuă este esențială pentru stabilitatea macroeconomică”, a declarat Nemat Shafik, director general adjunct al FMI (foto).

Aprobarea ultimelor două evaluări ale acordului pune la dispoziția României, ca și în cazurile anterioare, suma de aproximativ 520 de milioane de euro. Cel mai recent acord stand-by cu România, primul de tip preventiv, a fost încheiat în luna martie 2011.

”O reducere semnificativă a cheltuielilor publice, începând din 2009, a făcut posibil ca România să iasă din procedura de deficit excesiv. Intenția Guvernului de a reduce, pe mai departe, deficitul structural este justificată”, a adăugat Nemat Shafik.

Oficialii Fondului au adăugat că reformarea sectorului energectic, al transporturilor și al companiilor de stat este incompletă. De asemenea, sectorul bancar rămâne vulnerabil la șocurile externe.

Cosmina Croitoru