Ultimele trei luni ale anului trecut au fost, pentru Bursa de Valori București (BVB), cele mai bune din punct de vedere al valorii tranzacțiilor de la începutul lui 2008. De asemenea, BVB a devenit a doua bursă din Europa Centrală și de Est după valoarea ofertelor publice inițiale (IPO) derulate în ultimul trimestru din 2013.
Cifra de afaceri în T4 a fost de 10,6 milioane de lei, reprezentând 43% din valoarea înregistrată pe întreg anul trecut, de 2,2 ori mai mare decât în trimestrul precedent și de peste 3 ori față de nivelul raportat în perioada similară din 2012.
”Această creștere a fost influențată, în principal, de segmental ofertelor publice (în principal IPO-ul Romgaz și programul de răscumpărare de acțiuni derulat de Fondul proprietatea) și de intensificarea activității de tranzacționare”, se arată într-un comunicat al BVB.
Profitul operațional a fost de 8,4 milioane de lei pe întreg anul 2013, în creștere cu 106% față de 2012, datorită veniturilor mai mari. Profitul net preliminar a fost, pe întreg anul, de 10 milioane de lei, în creștere cu 11% față de 2012, și de 4,5 milioane de lei în T4 2013.
Cifra de afaceri preliminară pe întreg anul 2013 a fost de 24,3 milioane de lei, cu 40% peste anul precedent, datorită creșterii cu 14% a veniturilor din tranzacționare de pe piața principală, cu excepția ofertelor, și a avansului de 388% al veniturilor din oferte publice.
Piața de acțiuni (inclusiv segmentul DEAL, dar fără a include ofertele publice) a înregistrat cel mai bun trimestru de la începutul anului 2008, cu o valoare a tranzacțiilor de 2.608 miliarde de lei, cu 30% peste nivelul trimestrului precedent și cu o creștere de 82% față de ultimul trimestru din 2012.
”Participarea mai activă a investitorilor pe piața locală a condus la avansul cu 26,1% al principalului indice BET, cea mai bună performanță din ultimii 4 ani și a 15-a cea mai bună performanță din lume”, se mai arată în comunicatul bursei.
Potrivit BVB, accelerarea creșterii PIB raportată pentru trimestrul 3 și atenuarea presiunilor inflaționiste au determinat scăderi succesive ale dobânzii de politică monetară și, în consecință, a dobânzilor oferite de bănci la depozite, ceea ce a determinat o reorientare a investițiilor către alte tipuri de plasamente (fonduri mutuale, investiții pe piața de capital).
Ofertele publice de vânzare a pachetelor de 15% din Transgaz, 10% din Nuclearelectrica și 15% din Romgaz au avut, de asemenea, un rol decisiv în acest sens, mobilizând atât fondurile de investiții străine, dar și investitorii de retail locali.
Cosmina Croitoru