6.8 C
București
vineri, 20 decembrie 2024 - 18:56
No menu items!

Ultimatum al lui Donald Trump în războiul comercial: Uniunea Europeană trebuie să cumpere petrol și gaze din SUA

spot_img

Președintele ales al SUA, Donald Trump, a declarat vineri că a transmis Uniunii Europene că trebuie să-și reducă excedentul comercial în relația cu SUA prin achiziții de petrol și gaze, în caz contrar urmând să plătească tarife vamale, potrivit CNBC.

”Am transmis Uniunii Europene că trebuie să-și compenseze deficitul enorm față de Statele Unite prin achiziționarea pe scară largă a petrolului și gazelor noastre. În caz contrar, este vorba de TARIFE până la capăt”, a postat Trump pe platforma socială Truth.
Potrivit cifrelor americane, deficitul comercial de bunuri și servicii al SUA cu Uniunea Europeană a fost de 131,3 miliarde de dolari în 2022.
Un înalt diplomat al UE, care nu a solicitat anonimatul, a declarat că nu au fost surprinși de comentariul lui Trump de vineri și că energia a fost o „opțiune bună” pentru a cumpăra mai multe bunuri americane. Un alt oficial UE a spus că Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, a vorbit cu Trump noaptea trecută.
Comentariul lui Trump vine după Consiliul European de joi, unde a fost abordat subiectul relațiilor dintre UE și SUA.
”Mesajul este clar: Uniunea Europeană se angajează să continue să lucreze cu Statele Unite, în mod pragmatic, pentru a consolida legăturile transatlantice”, a declarat președintele Consiliului European, António Costa, după reuniune.

Trump a folosit amenințările cu aplicarea de tarife drastice partenerilor comerciali ai SUA, inclusiv China, Mexicul și Canada, în campania sa prezidențială. El a continuat această abordare în timpul tranziției, în ciuda economiștilor care avertizează asupra riscurilor pentru inflația internă.
Analiștii spun că există o mare incertitudine cu privire la amploarea tarifelor pe care Trump va fi dispus – sau capabil – să le aplice și cât de mult din retorica sa reprezintă un punct de plecare pentru încheierea de acorduri.
Enrico Letta, fost prim-ministru al Italiei, a declarat că UE trebuie să fie pregătită să riposteze la amenințarea lui Trump.

”Cred că este o abordare tranzacțională, trebuie să răspundem la această abordare. [Trump] amestecă împreună energia și tarifele pe bunuri, producția și așa mai departe. Cred că este incorect, deoarece cele două subiecte sunt complet diferite. Dacă un acord este propus de Trump – un astfel de acord asimetric pe subiecte care nu sunt legate unul de celălalt – cred că trebuie să facem același lucru. Având în vedere că partea cea mai asimetrică este relația pe partea financiară, trebuie să începem să ne gândim că poate răspunsul pe partea financiară ar putea fi o soluție”, a spus Letta.

Statele Unite sunt cel mai mare destinatar al bunurilor UE, reprezentând aproape o cincime din exporturile blocului comunitar. Cel mai mare deficit comercial al SUA cu UE se înregistrează în domeniul mașinilor și vehiculelor, diferența totalizând 102 miliarde de euro în 2023. În domeniul energiei, Washingtonul a avut un excedent comercial cu blocul european în valoare de 70 de miliarde de euro.
SUA este primul producător mondial de petrol și a reprezentat 22% din oferta mondială în 2023. Producătorii anticipează niveluri și mai ridicate ale ofertei într-un mediu dereglementat sub Trump.

UE a indicat deja că se așteaptă să cumpere mai multă energie americană în anii următori. Luna trecută, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că înlocuirea importurilor de gaz natural lichefiat (GNL) din Rusia cu volume din SUA ar fi mai ieftină și că UE va încerca să se implice și să negocieze pe această temă atunci când Trump va prelua funcția în 2025.
Înainte de alegerile americane din noiembrie, oficialii UE s-au pregătit luni de zile pentru o adaptare la politicile protecționiste ale SUA și pentru o relație mai conflictuală cu Casa Albă, în cazul unei victorii a lui Trump. UE a făcut, de asemenea, demersuri pentru consolidarea relației sale cu Regatul Unit, care a părăsit blocul în 2020, ca măsură de protecție împotriva unor potențiale conflicte privind comerțul și apărarea.

T. S.