2.3 C
București
joi, 23 ianuarie 2025 - 1:10
No menu items!

Ultima zi de recenzare a populației. Ce riscă cei care nu au răspuns la întrebări

spot_img

Duminică, 31 iulie, este ultima zi pentru recensământul populației, după ce INS a prelungit deja de două ori perioada de recenzare. Media națională este de peste 90%, însă codașele clasamentului sunt tocmai marile orașe – Iași, București și Timișoara. Cei care au refuzat recenzarea pot fi amendați cu până la 3.000 de lei.

În Iași de exemplu, doar 66 la sută din populație s-a autorecenzat sau a acceptat să răspundă la întrebările recenzorilor.

În Bucureşti, doar puţin peste 50% dintre locuitori au luat parte la procesul de recenzare.

În Timiş, un judeţ cu o populaţie de aproximativ 700.000 de locuitori, doar 50% dintre persoane s-au recenzat.

La polul opus, liderii la recenzare sunt locuitorii din judeţele Botoşani, primul judeţ din ţară care a raport 100% din populaţie recenzată, Vrancea şi Bistriţa-Năsăud. Autorităţile din Botoşani au declarat că au întâmpinat reticenţă din partea oamenilor, dar au apelat la ajutorul medicilor de familie, preoţilor sau chiar poliţiştilor locali pentru a convinge cetăţenii să-şi dea datele.

Obiectivul Recensământului este acela de a afla numărul populației care trăiește pe teritoriul României, informații referitoare la condițiile de locuit, de la nivel național până la nivel de sat și comunități locale. Aceste informații sunt folosite la construirea de politici publice reprezentative, la alocarea fondurilor locale pe baza numărului de locuitori, a caracteristicilor și distribuției lor la nivel național și local. La nivel european, numărul de locuitori ai României este criteriu de alocare a fondurilor europene

România se află la al treisprezecelea recensământ din istorie şi al patrulea după Revoluţia din 1989.

Cei care refuză sau ignoră procesul de recenzare pot fi amendați. Cea mai mică sancțiune în acest caz este 1.000 de lei, dar cuantumul penalităţii poate ajunge până la 3.000 de lei.

M. Nedelcu