Premierul Marcel Ciolacu, preşedinte PSD, continuă, marţi dimineaţa, consultările cu partidele politice pe tema datei de organizare a alegerilor prezidenţiale şi parlamentare.
UPDATE: Forţa Dreptei susţine organizarea turului I al alegerilor prezidenţiale simultan cu alegerile parlamentare, pe 1 sau 8 decembrie, a declarat, marţi, preşedintele formaţiunii politice, Ludovic Orban, după consultările de la Guvern.
El a spus că propunerile pentru al doilea tur al prezidenţialelor sunt datele de 15 sau 22 decembrie.
„Dorim ca alegerile să se organizeze atunci când este normal, aproape de terminarea mandatului Parlamentului şi al preşedintelui”, a punctat Ludovic Orban.
El a subliniat că Forţa Dreptei respinge „categoric” soluţia de a organiza simultan turul II al alegerilor prezidenţiale cu alegerile parlamentare.
Totodată, Orban a apreciat că respectivele consultări sunt tardive.
„Le-am spus reprezentanţilor guvernului că această consultare ar fi trebuit să aibă loc la începutul anului şi nu acum. La începutul anului, Coaliţia a ignorat complet voinţa societăţii, voinţa formaţiunilor politice de opoziţie şi a stabilit de la sine putere, fără niciun fel de consultare, un calendar electoral profund neconstituţional care deja a provocat efecte nocive pentru democraţia din România, prin comasarea alegerilor locale cu europarlamentarele, printr-o Ordonanţă de urgenţă neconstituţională”, a mai adăugat Ludovic Orban.
UPDATE: REPER susţine organizarea alegerilor prezidenţiale la termen, în noiembrie, a anunțat, marţi, copreşedinta formaţiunii politice, Ramona Strugariu, după consultările de la Guvern.
„Partidul REPER a mers cu un mandat foarte clar, de organizare a alegerilor la termen în primul rând şi ăsta a fost cel mai direct mesaj pe care l-am transmis: nu facem jocul electoral al unui partid politic sau al celuilalt, ci să mergem pe ce spune legea şi pe un calendar care să respecte legislaţia în vigoare. Am subliniat în acelaşi timp că legislaţia în vigoare este deficitară şi avem foarte mare nevoie de o reformă electorală şi trebuie discutată cât mai repede cu putinţă”, a spus ea.
Aceasta a afirmat că i-a semnalat premierului gestiunea „defectuoasă” a procesului electoral, iar REPER a solicitat ca următoarele alegeri să fie monitorizate internaţional.
De asemenea, a arătat Strugariu, partidul pe care îl conduce a cerut o comisie care să analizeze felul în care s-au desfăşurat alegerile locale
„Am sugerat foarte clar prim-ministrului că noi nu vrem niciun fel de comasare pentru alegerile care urmează acum, prezidenţiale, parlamentare”, a adăugat copreşedintele REPER, Dragoş Pîslaru.
Potrivit acestuia, premierul a fost de acord cu această variantă.
„Nu există în acest moment, din partea Guvernului, un plan de suprapunere (a alegerilor – n.r.)”, a mai spus Pîslaru.
Şeful Executivului a anunţat încă de vinerea trecută că îi va invita pe liderii partidelor politice să discute despre calendarul alegerilor prezidenţiale, argumentând că „ţopăiala” pe această temă afectează încrederea între parteneri şi trebuie să înceteze.
Luni, la discuţiile cu prim-ministrul au participat, pe rând, reprezentanţii USR, AUR, UDMR, SOS România, cei ai Grupului minorităţilor naţionale din Camera Deputaţilor şi cei ai PUSL.
Marţi, reprezentanţii REPER şi cei de la Forţa Dreptei urmează să ajungă la Guvern.
Adina Bucur