1.7 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 9:55
No menu items!

UE va mobiliza ajutoare de stat şi un fond de suveranitate pentru a împiedica mutarea firmelor în SUA

spot_img

Uniunea Europeană a răspuns, marţi, mişcărilor SUA de a-şi stimula tranziţia energetică prin facilităţi fiscale cu propriile planuri de a face viaţa mai uşoară pentru industria ecologică, spunând că va mobiliza ajutoare de stat şi un fond de suveranitate pentru a împiedica mutarea firmelor în Statele Unite, transmite Reuters.

Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat la reuniunea anuală a Forumului Economic Mondial (WEF) de la Davos că măsurile vor face parte din planul industrial al UE Green Deal, pentru a face din Europa un centru pentru tehnologie curată şi inovare.

”Scopul va fi concentrarea investiţiilor pe proiecte strategice de-a lungul întregului lanţ de aprovizionare. Ne vom uita în special la modul de simplificare şi accelerare a autorizaţiilor pentru noi centre de producţie cu tehnologie curată”, a spus von der Leyen într-un discurs la întâlnire, potrivit news.ro.

”Pentru a menţine industria europeană atractivă, este nevoie să fim competitivi cu ofertele şi stimulentele care sunt disponibile în prezent în afara UE”, a adăugat von der Leyen. Anterior, directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie (IEA), Fatih Birol, a declarat unui grup WEF că securitatea energetică este acum cel mai mare motor al investiţiilor în climă.

Birol a spus că Legea de reducere a inflaţiei din SUA (IRA), care a fost semnată de preşedintele Joe Biden anul trecut, va stimula investiţiile în energie mai curată şi va reprezenta cel mai important acord privind schimbările climatice de la Acordul de la Paris din 2015.

Acest punct de vedere a fost repetat de Larry Fink, directorul general al celui mai mare manager de active din lume, BlackRock, care a declarat la un eveniment din marja reuniunii WEF că măsurile guvernului SUA să finanţeze o tranziţie mai rapidă în cea mai mare economie a lumii, prin intermediul IRA, a fost ”o schimbare a jocului”.

Reprezentantul american pentru Climă, John Kerry, a declarat într-un grup separat privind finanţarea tranziţiei către o economie cu emisii scăzute de carbon că singura modalitate de a evita daune catastrofale cauzate de schimbările climatice este ca guvernele şi companiile să cheltuiască mult.

„Cum ajungem acolo? Lecţia pe care am învăţat-o în ultimii ani… este bani, bani, bani, bani, bani, bani, bani”, a spus Kerry despre ceea ce era necesar pentru ca lumea să aibă orice şansă de a respecta obiectivul Acordului de la Paris din 2015 de a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale.

În timp ce ţările europene au salutat noul angajament faţă de tranziţia energetică din partea administraţiei lui Biden, unii se tem că acesta le poate dezavantaja companiile.

”Înţeleg importanţa legii din perspectiva SUA, dar, pe de altă parte, ar trebui să mă gândesc şi la interesele europene”, a declarat Jozef Sikela, ministrul ceh al Industriei şi Comerţului, în cadrul aceluiaşi panel al WEF ca Birol.

Criza energetică a Europei, declanşată de invadarea Ucrainei de către Rusia anul trecut, a fost resimţită în UE, care are 27 de state membre, preţurile gazelor crescând cu aproape 90% anul trecut faţă de anul precedent.

Sikela a spus că gospodăriile şi industriile europene plătesc cea mai mare factură pentru criza energetică globală, în timp ce noua legislaţie americană va atrage investitorii şi va forţa guvernele să intre într-o competiţie ”periculoasă” pentru subvenţii.

Von der Leyen le-a declarat ulterior reporterilor că fondul propus – o idee pe care a ridicat-o pentru prima dată în septembrie, care nu are încă sprijinul tuturor guvernelor UE, în special al Germaniei – va acorda atât granturi, cât şi împrumuturi.

Ea a spus că, pe măsură ce UE se pregăteşte să înfiinţeze acest fond, menit să facă industriile interne mai competitive, în special faţă de întreprinderile din SUA şi Asia, o soluţie de legătură pentru finanţarea industriei ecologice, ar implica şi împrumuturi şi granturi.

”Avem nevoie de un mesaj foarte clar şi de un semnal pentru industria tehnologiei curate că Europa este casa şi viitorul lor şi că merită să investim aici. Deoarece acest lucru va dura ceva timp, vom analiza o soluţie de legătură pentru a oferi sprijin rapid şi direcţionat acolo unde este cel mai necesar”, a spus ea reporterilor din Davos, fără a oferi detalii, adăugând că Comisia stabileşte nevoile industriei ecologice.

                                                                                                                   Adina Silav