Țările europene trebuie să îmbunătățească mobilitatea militară pentru a transfera mai ușor tancuri, trupe și muniție pe continent, dacă vor să descurajeze o posibilă amenințare rusă, a declarat un general francez.
În timpul Războiului Rece, țările erau obișnuite să mute echipamentele militare, o sarcină care era „foarte simplă” pe atunci, dar care „a devenit treptat extrem de complexă”, a spus Bertrand Toujouse, responsabil de noul comandament terestru al armatei franceze pentru Europa, pentru POLITICO.
„Este absolut esențial să punem din nou mobilitatea militară în mințile europenilor și pentru asta trebuie să exersăm”, a declarat acesta.
El a menționat că a fost nevoie de săptămâni până ca tancurile franceze Leclerc să ajungă în România, în primăvara lui 2022.
Armata franceză a realizat atunci câte obstacole sunt de întâmpinat ca să traverseze Europa, confruntându-se cu birocrație și lipsa de experiență în transportul echipamentului militar pe trenuri. În plus, nici infranstructura nu a fost de ajutor.
„Am descoperit amploarea birocrației administrative. Există un război în Ucraina, dar oficialii vamali explică faptul că nu ai tonajul potrivit pe axă și că tancurile tale nu au voie să traverseze Germania”, își amintește Toujouse.
În mai, miniștrii de Externe ai UE au îndemnat capitalele europene să pună în aplicare angajamentul blocului european privind mobilitatea militară, care include promisiunea de a investi în infrastructură și de a asigura accesul prioritar al forțelor armate la transportul rutier, feroviar și alte metode de transport.
Adina Bucur