2.4 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 3:18
No menu items!

UE se angajează la un efort sporit pentru a opri răspândirea epidemiei de Ebola

spot_img

UE s-a angajat în special să ofere „cel puțin jumătate de miliard de euro” pentru a ajuta Liberia, Sierra Leone și Guineea

epidemie_ebola

Uniunea Europeană (UE) s-a angajat luni să furnizeze măsuri sporite pentru a opri răspândirea epidemiei de Ebola în țările africane afectate, promițând un ajutor de cel puțin 500 de milioane de euro și oferind garanții de evacuare pentru membrii organizațiilor umanitare infestați cu acest virus, relatează AFP.

Un efort unit, concertat și sporit este necesar pentru a opri epidemia și a furniza ajutorul corespunzător țărilor afectate„, au afirmat miniștrii europeni de externe la finalul unei reuniuni la Luxemburg.

UE s-a angajat în special să ofere „cel puțin jumătate de miliard de euro” pentru a ajuta Liberia, Sierra Leone și Guineea, în timp ce promisiunile de ajutor erau până acum estimate la circa 480 de milioane de euro, dintre care 180 de milioane oferite de Comisia Europeană.

Premierul britanic David Cameron a făcut apel la partenerii săi europeni să crească suma la un miliard de euro.

Boala, care s-a soldat, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), cu peste 4.500 de morți, „continuă să avanseze într-un ritm exponențial” în cele trei țări, atrag atenția miniștrii europeni de externe.

Printre morți se numără și peste 420 de membri ai corpului medical, în special infirmiere și medici locali, conform unui bilanț al comisarului european pentru afaceri umanitare, Kristalina Gheorghieva, prezentat miniștrilor, a precizat o sursă europeană.

Organizațiile nonguvernamentale, care sunt în prima linie în tratarea bolnavilor, extrem de contagioși, solicită de mult timp introducerea unui sistem de evacuare în cazul în care voluntarii lor se îmbolnăvesc.

Miniștrii europeni au promis „să garanteze îngrijiri adecvate” pentru lucrătorii umanitari internaționali, pentru ca ei „să primească tratamentul de care au nevoie (…) în țară” sau să poată beneficia „de o evacuare medicală” în avioane comerciale specializate sau în avioane, militare sau civile, furnizate de statele membre.

Evacuările ar putea fi finanțate de Comisia Europeană și coordonate de Centrul de coordonare a răspunsului la urgențe, cu sediul la Bruxelles. Comisia are deja un contract cu o companie americană specializată în organizarea de evacuări medicale de urgență, însă această nu înseamnă decât trei evacuări pe săptămână, potrivit unei surse europene.