6.1 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 22:24
No menu items!

Comisia Europeană refuză Polonia: Nu are niciun ”motiv coerent” pentru a nu mai plăti vaccinurile de la Pfizer

spot_img

Polonia nu are niciun ”motiv coerent” să invoce forţa majoră într-un contract existent pentru a nu mai plăti mai multe vaccinuri împotriva COVID-19 de la Pfizer, a declarat un oficial al Comisiei Europene pentru Reuters.

În aprilie, ministrul polonez al Sănătăţii, Adam Niedzielski, a declarat că Varşovia a informat Comisia Europeană şi Pfizer că nu va mai lua sau nu va mai plăti pentru vaccinuri împotriva COVID-19 în baza unui contract de furnizare co-negociat de UE, recunoscând că acest lucru ar declanşa un conflict juridic, arată news.ro

Polonia a invocat clauza de forţă majoră din contractul cu Pfizer în urma războiului din Ucraina, care a declanşat un aflux de aproximativ 3 milioane de refugiaţi ucraineni în ţară.

”Nu există niciun motiv coerent pentru a invoca forţa majoră. Războiul din Ucraina nu a făcut nimic pentru a schimba nevoile de vaccinare ale Poloniei, dimpotrivă, are nevoie acum pentru a vaccina refugiaţii”, a spus oficialul Comisiei Europene, refuzând să fie numit din cauza sensibilităţii problemei.

În aprilie, un purtător de cuvânt al Executivului UE le-a declarat jurnaliştilor că statele membre sunt legate de obligaţii contractuale, dar Bruxelles-ul încearcă să faciliteze ”o soluţie pragmatică”.

Pfizer a refuzat să comenteze dacă intenţionează să iniţieze acţiuni în justiţie, dar un purtător de cuvânt a spus: ”Fiind conştienţi de nevoile locale, căutăm să oferim soluţii pragmatice cererilor ori de câte ori este posibil”.

”În cazul Pfizer, lucrăm cu două firme de avocatură din Belgia”, a declarat luni Wojciech Andrusiewicz, purtătorul de cuvânt al Ministerului polonez al Sănătăţii, precizând că nu a început oficial o dispută  juridică.

„Din păcate, încă nu putem vedea solidaritate din partea Comisiei Europene. Pe de altă parte, alte patru ţări UE sunt interesate de negocieri pentru flexibilizarea contractelor şi vor începe discuţiile în curând”, a adăugat Andrusiewicz, fără a detalia.

El a spus că discuţii similare cu Moderna, care furnizează şi ţărilor UE vaccinuri împotriva COVID-19, au fost ”foarte bune”.

Moderna nu a comentat până acum această problemă.

UE a semnat trei contracte cu Pfizer pentru furnizarea vaccinului pentru COVID-19 pe care l-a dezvoltat cu firma germană de biotehnologie BioNTech. Uniunea are şi două contracte cu Moderna.

Pfizer, de departe principalul furnizor al UE, a convenit în mai anul trecut cu statele UE cel mai mare acord de aprovizionare semnat vreodată în timpul pandemiei, garantând până la 1,8 miliarde de vaccinuri pentru până la 35 de miliarde de euro (36,8 miliarde de dolari).

Ţările UE au convenit să cumpere o parte din vaccinuri, care să fie aproximativ proporţionale cu populaţia lor.

Acordul a venit după ce UE a asigurat deja un volum mare de vaccinuri pentru populaţia sa. Cu toate acestea, Uniunea a considerat că sunt necesare mai multe vaccinuri, după ce a suferit întreruperi de aprovizionare la începutul campaniei de vaccinare.

Polonia a spus că furnizarea conform contractului ar costa ţara peste 6 miliarde de zloţi (1,4 miliarde de dolari) până în 2023.

Aproximativ 60% din populaţia poloneză de 38 de milioane de locuitori a fost vaccinată cu două doze de vaccin pentru COVID-19 şi aproximativ o treime a primit şi o injecţie de rapel. Vaccinările sunt sub media UE de peste 70% din populaţie complet vaccinată şi jumătate din populaţie care a primit şi un rapel.

                                                                                                                   Adina Silav