Uniunea Europeană pregătește o serie de tarife vamale și restricții comerciale prin care să blocheze importurile anumitor produse alimentare fabricate la standarde diferite pentru a-și proteja agricultorii, măsuri în oglindă cu cele impuse de președintele american Donald Trump.
Potrivit a trei oficiali de la Bruxelles citați de „Financial Times”, Comisia Europeană va conveni săptămâna viitoare să analizeze limite mai stricte pentru importuri, o măsură care ar crește tensiunile cu partenerii comerciali. Printre primele ținte s-ar putea număra culturile americane, cum ar fi soia, cultivată cu pesticide pe care agricultorii din UE nu au voie să le folosească.
„Avem semnale foarte clare de la Parlament, semnale foarte clare și de la statele membre și de la fermierii noștri: orice este interzis în UE, ar trebui să fie interzis în UE, chiar dacă este un produs importat”, a declarat comisarul pentru sănătate Oliver Varhelyi într-un interviu acordat luna trecută.
Trump a atacat săptămâna trecută țările care au blocat produsele americane, inclusiv UE, despre care a spus că a interzis fructele de mare din 48 din cele 50 de state ale SUA. El a amenințat cu tarife vamale pe cei care nu își schimbă politica.
Comisia se opune de mult timp solicitărilor Franței și ale altor state membre pentru un tratament reciproc, argumentând că acesta ar putea încălca normele OMC. Organismul permite doar restricții pe motive științifice care nu discriminează importurile.
UE interzice multe pesticide pentru că dăunează plantelor sau animalelor, chiar dacă agenția sa pentru sănătate a decis că unele dintre acestea pot fi ingerate fără riscuri la niveluri scăzute.
Planul UE este inclus într-o foaie de parcurs numită „Viziune pentru agricultură” elaborată de comisarul pentru agricultură Christophe Hansen. Un oficial care cunoaște planurile documentului a declarat că acesta face referire la necesitatea de a respecta normele internaționale.
„Vorbim doar despre cele mai periculoase pesticide și va exista o evaluare a impactului pentru a proteja competitivitatea înainte de orice decizie”, a declarat un oficial, adăugând că «avem nevoie de cafea și mango și avocado».
Varhelyi a declarat că pesticidele care utilizează agenți cancerigeni, mutageni sau perturbatori endocrini nu ar trebui să fie permise în bloc pe alimentele importate.
„Dacă știința spune că nu este sigur, atunci nu ar trebui să-l avem”.
„Dacă vrem să avem o bază științifică, atunci știința este universală. Așa că trebuie să ne asigurăm că orice este importat respectă acest lucru.”
Ceaiul și cafeaua au fost cele mai frecvente produse cu reziduuri de pesticide interzise, cu 38% din probele de ceai și 23% din cafea. Aproape un sfert din eșantioanele provenite din India și 17 % din cele provenite din China, ambele mari cultivatoare de ceai, conțineau reziduuri de pesticide interzise.
Comisia va include, de asemenea, în viitoarele acorduri comerciale standarde mai stricte privind bunăstarea animalelor. UE are norme privind spațiul destinat găinilor și vițeilor, curățenia spațiilor de cazare și alte aspecte care cresc costurile pentru fermieri.
Unul dintre oficiali a declarat că acest lucru ar stimula sprijinul public pentru acordurile comerciale, după ce parlamentele naționale au refuzat să ratifice unele acorduri recente din cauza impactului lor perceput asupra agricultorilor și mediului.
Elena Cristea