0.1 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 6:39
No menu items!

UE extinde măsurile de protecție pentru producătorii afectați de embargoul rusesc. Consecințele pentru România

spot_img

 Comisia Europeana

Comisia Europeană a transmis că va extinde și în 2016 un program de ajutor destinat fermierilor europeni care au de suferit în urma embargoului impus de Federația Rusă asupra exporturilor de produse alimentare din UE, pe fondul crizei de securitate din Ucraina.

În iulie, Moscova a prelungit embargoul, ca răspuns la sancțiunile economice și politice impuse de UE și SUA, spirală declanșată în 2014, odată cu anexarea Crimeei și atacarea provinciei Donbas din Ucraina.

Măsurile se adresează sectoarelor lactate, fructe și legume. Comisia a anunțat că se află în faza de finalizare a ultimelor detalii, cu scopul de a avea o decizie în următoarele săptămâni.

”Acțiunile concrete ale Comisiei Europene de până acum au demonstrat solidaritatea UE cu fermierii cei mai afectați de embargoul Rusiei. Aceste acțiuni au avut un rol important și în diminuarea efectelor”, a declarat Phil Hogan, comisarul european pentru Agricultură.

Pentru sectorul lactatelor, măsurile constau în intervenții directe prin cumpărare și în ajutor pentru depozitarea untului și laptelui praf. Pentru categoriile principale de fructe și legume, Comisia va retrage cantități de pe piață, pentru a echilibra prețurile, și le va distribui gratis către instituții sociale și organizații caritabile.

Până la 30 iunie 2015, Comisia a cheltuit peste 155 mil. euro în mecanismul pentru legume și fructe, retrăgând de pe piață 770.000  de tone.

În primul an, principalii beneficiari au fost fermierii din Polonia, Lituania, Belgia şi Olanda.

Recent, fermierii din Franța, Belgia și Germania au protestat față de scăderea prețurilor, în special în cazul laptelui și produselor lactate, pe fondul embargoului Rusiei și al scăderii cererii din China.

Evaluările Comisiei arată că embargoul Rusiei pune o presiune mare pe prețurile laptelui și produselor lactate, iar această presiune se va menține și în următoarele luni. De asemenea, fructele și legumele din UE vor rămâne în continuare fără o piață important de export, iar acest lucru va duce la scăderea semnificativă a prețurilor.

Impactul direct al embargoului rus asupra României este redus, în contextul în care, în 2013, exporturile din România către Rusia din sectorul alimentar au fost de 41 milioane de euro și au constat doar în produse vegetale. Cel mai important efect este cel indirect, pentru că produsele destinate inițial exportului către Rusia ajung pe piața românească și pun presiune pe fermieri.

Potrivit unor relatări recente, prețul oferit de procesatori fermierilor români pentru un litru de lapte a ajuns sub 50 de bani, în special din cauza surplusului de lapte din Europa.

La cel mai recent Consiliu UE pe Agricultură, pe 13 iulie, oficialii români au solicitat sprijin comunitar pe trei sectoare – lapte, legume-fructe și carne porc.

”România a subliniat necesitatea acordării de compensații pentru pierderile de venit, mai ales în situația operatorilor afectați indirect, care nu au fost sprijiniți nici în 2014 când s-a instituit embargoul. În plus, fenomenele meteorologice extreme – secetă, grindină – din 2015, inclusiv din România, agravează şi mai mult situația în sectoarele respective. De asemenea, redirecționarea fluxurilor comerciale către țări terțe pentru produsele supuse embargoului – prin introducerea restituirilor la export reprezintă o altă solicitare a țării noastre. În sectorul laptelui, este necesară adoptarea unei măsuri urgente în baza prevederilor privind perturbarea pieței”, potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii de la București, care a sintetizat poziția oficială a României.