3 C
București
joi, 23 ianuarie 2025 - 0:14
No menu items!

UE extinde cu șase luni sancțiunile economice aplicate Rusiei

spot_img

Decizia are ca motivație anexarea peninsulei Crimeea și operațiunile militare din estul Ucrainei

 russia

Consiliul UE, format din reprezentanții celor 28 de state membre, a decis luni prelungirea sancțiunilor la adresa Federației Ruse pentru implicarea în destabilizarea Ucrainei, până pe 31 ianuarie 2016, potrivit unui comunicat de la Bruxelles.

Scopul sancțiunilor este să oblige Moscova să respecte acordul de încetare a focului semnat cu Ucraina în februarie, a transmis un purtător de cuvânt al UE.

Decizia este urmare a unui acord din Consiliul European din martie 2015, când liderii statelor au decis că durata acestor sancțiuni va depinde de implementarea completă a acordurilor de la Minsk – promisă pentru 31 decembrie 2015.

Măsurile restrictive au fost impuse inițial în iulie 2014 și consolidate în septembrie 2014, ca urmare a anexării Crimeei și a declanșării unui conflict civil în Donbas. Sancțiunile vizează persoane din anturajul președintelui Vladimir Putin, bănci de stat și companii din domeniile militar și energetic.

Băncile rusești nu pot accesa împrumuturi pe termen lung, exporturile de materiale de uz dual militar-civil sunt interzise, iar tranzacțiile cu armament au fost blocate.

Lista persoanelor vizate include politicieni de vârf de la Moscova (Dmitri Rogozin, Serghei Narîșkin), comandanți militari ruși, șefii principalelor servicii de informații ruse – FSB, GRU și SVR  și lideri ai rebelilor din Ucraina. Acestora le-au fost înghețate activele aflate în state UE și nu pot călători pe teritoriul Uniunii.

Lista completă

Pe 19 iunie 2015, Consiliul a decis și prelungirea până la 23 iunie 2016 a măsurilor restrictive impuse de UE ca răspuns la anexarea ilegală a Crimeei și a Sevastopolului. Sancțiunile includ interdicții cu privire la:

  •  importurile de produse originare din Crimeea sau Sevastopol în UE;
  •  investițiile în Crimeea sau Sevastopol, ceea ce înseamnă că nici cetățenii europeni, nici societățile cu sediul în UE nu pot să cumpere bunuri imobile sau entități în Crimeea, să finanțeze societăți din Crimeea sau să furnizeze servicii conexe;
  •  serviciile de turism în Crimeea sau Sevastopol, mai precis navele de croazieră europene nu pot să facă escală în porturile din Peninsula Crimeea, cu excepția cazurilor de urgență;
  •  exportul anumitor produse și tehnologii destinate societăților din Crimeea sau în scopul utilizării în Crimeea în sectorul transporturilor, al telecomunicațiilor și al energiei, precum și al celor legate de prospectarea, explorarea și producția de petrol, gaze și resurse minerale. Se interzic, de asemenea, acordarea de asistență tehnică și furnizarea de servicii de intermediere, de construcții sau de inginerie legate de infrastructură în sectoarele respective.