4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 16:46
No menu items!

UE discută eventuale concesii față de Rusia pentru a prelungi acordurile de export prin Marea Neagră (Financial Times)

spot_img

Uniunea Europeană ia în calcul propunerea de a permite unei bănci rusești aflate sub sancțiuni să înființeze o subsidiară care să o reconecteze la fluxurile financiare globale. Această excepție de la regimul general de sancțiuni împotriva Rusiei ar fi concesie pentru a se putea prelungi înțelegerea privind permiterea exporturilor de cereale prin Marea Neagră către piețele internaționale, potrivit publicației Financial Times.

Operațiunile de export maritime ar fi imposibile fără un acord, în condiții de conflict armat.

Propunerea a venit din partea Moscovei, în cadrul negocierilor intermediate de ONU, și presupune înființarea unei filiale a Băncii Agricole a Rusiei, care va avea rolul de a gestiona plățile legate de exporturile de cereale, potrivit unor surse apropiate negocierilor. Noua entitate va putea folosi sistemul de comunicare global Swift, la care marile bănci rusești nu mai au acces de anul trecut, după invazia militară asupra Ucrainei.

Războiul a sugrumat comerțul internațional cu cereale și a creat temeri privind o criză alimentară internațională, în condițiile în care bazinul Mării Negre este una dintre cele mai mari surse de export înspre Africa și Orientul Mijlociu.

Primul acord intermediat de ONU a fost semnat în luna iulie a anului trecut și a fost reînnoit de mai multe ori, în pofida amenințărilor repetate ale Moscovei că va refuza prelungirea. Rusia susține că statele occidentale nu și-au menținut partea de promisiune potrivit căreia exporturile de alimente vor fi neafectate de sancțiuni.

Excepția pentru banca rusă a fost discutată la Consiliul European de săptămâna trecută, în sensul că ar putea reprezenta un mijloc de a convinge Rusia să extindă acordul peste data de 17 iulie, când ar urma să expire. Susținătorii acestei idei spun că este ”cea mai puțin proastă opțiune” pentru a obține sprijinul lui Vladimir Putin pentru extinerea acordului, au afirmat două surse. Acestea au relatat că amenințările Federației Ruse privind ieșirea din acord par mai serioase decât în oricare alte negocieri anterioare. De asemenea, posibilitatea unei concesii arată că guvernele europene sunt ”disperate” să păstreze acordul de export al cerealelor, care oferă și o gură de aer din punct de vedere financiar pentru Ucraina.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a afirmat săptămâna trecută că Moscova nu are niciun motiv să accepte o extindere a acordului, dar fiind comportamentul ”scandalos” al statelor occidentale.

Sursele FT au afirmat că oficialii Uniunii Europene evaluează legalitatea și fezabilitatea planului. Una dintre probleme este că Banca Agricolă a Rusiei este deținută integral de guvern. Fostul director general al băncii și actualul ministru al Agriculturii este Dmitri Patrușev, fiul lui Nikolai Patrușev, vechi colaborator al lui Putin, actual secretar al Consiliului de Securitate al Rusiei și unul din principalii susținători ai unei politici militare agresive.

Uniunea Europeană are dificultăți în a ajunge la un consens în privința eliminării punctuale a unor sancțiuni pentru anumite companii sau pentru anumite destinații din lumea a treia, cu tranzit prin spațiul european. Una din explicații este opoziția statelor din Europa Centrală și de Est, care susțin că aceste acțiuni ajută Kremlinul să susțină financiar efortul de război.

Guvernul rus și Comisia Europeană au refuzat să comenteze în privința planului. Surse oficiale din instituțiile europene au preziat pentru FT că sancțiunile nu afectează comerțul cu produse Agricole și alimente, inclusiv cereale și fertilizanți, între Rusia și state terțe.

V.B.