Scopul este eliminarea unor distorsiuni ale pieței care ar putea afecta producătorii
Comisia Europeană a anunţat luni deblocarea a 125 de milioane de euro pentru a susţine sectorul fructelor și legumelor perisabile din UE, afectat de embargoul impus de Rusia asupra produselor alimentare.
Comisarul Dacian Cioloș a anunțat că măsurile intră în vigoare de luni, în contextul situației de piață generate de restricționarea accesului pe piața Rusiei a produselor alimentare din UE.
”Măsurile de urgență din Politica Agricolă Comună intră în vigoare, ceea ce va reduce oferta generală de fructe și legume pe piața europeană în momentul în care presiunile pe preț vor deveni prea mari, în lunile următoare. Toți fermierii care cultivă respectivele produse, organizați sau nu în asociații, vor fi eligibili să obțină aceste măsuri de sprijin de piață. Acțiunea timpurie va aduce un sprijin eficient pentru prețurile plătite către producători în piața internă, va ajuta piața să se adapteze și va fi eficientă din punctul de vedere al costurilor”
Dacian Cioloș
Aceste măsuri vizează culturile de morcovi, roşii, varză albă, ardei gras, conopidă, castraveţi, ciuperci, mere, pere, fructe roşii şi kiwi – adică produse care se află în plin sezon și pentru care nu există alternative de depozitare sau de piață.
Principalii beneficiari ai acestui sprijin vor fi marii furnizori de legume perisabile şi de fructe destinate Rusiei – Polonia, Lituania, Belgia şi Olanda, potrivit unei o surse europene.
Odată ce vor deveni formale, în câteva săptămâni, aceste măsuri se vor aplica în mod retroactiv începând de la 18 august şi vor rămâne în vigoare până la sfârşitul lui noiembrie.
O reuniune excepţională a miniştrilor europeni ai Agriculturii este prevăzută la 5 septembrie, la Bruxelles, iar experții naționali se vor întâni vineri.
Măsura de sprijin va fi sub formă de retragere și promovare, ceea ce înseamnă că legumele vor fi distribuite gratuit la cantine sau spitale.
În 2013, exporturile din România către Rusia din sectorul alimentar au fost de 41 milioane de euro și a constat doar în produse vegetale. Pentru produse de origine animală, impactul este doar indirect, prin reducerea prețurilor pe piața unică.
Evaluările actuale arată că impactul direct asupra legumiculortilor români este de 10 milioane de euro, pentru 22.000 de tone de legume aflate pe stoc.
Aurel Tănase, directorul general al Organizației Interprofesionale Naționale Prodcom Legume-Fructe din România, a declarat recent că producătorii de legume și fructe se află în imposibilitatea de a mai valorifica producția anului 2014 din cauza invaziei de legume-fructe destinate inițial pieței rusești și care, în urma embargoului, au luat intrat pe piața românească, blocând comerțul intern și intracomunitar pentru operatorii români.
V.B.