Comisia Europeană (CE) a aprobat o extindere a unui vaccin produs de grupul farmaceutic Bavarian Nordic – Imvanex – în lupta împotriva răspândirii variolei maimuţei, anunţă luni laboratorul danez, relatează AFP.
Această undă verde intervine după cea a Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA), care şi-a dat acordul vineri unei extinderi la variola maimuţei a vaccinului Imvanex – autorizat în Uniunea Europeană (UE) din 2013 împotriva variolei.
Ea intervine după ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat sâmbătă cel mai înalt nivel de alertă, împotriva unei creşteri puternice a cazurilor de variola maimuţei.
Bilanţul a depăşit pragul de 16.000 de cazuri la sfârşitul săptămânii trecute – majoritatea în Europa.
”Această aprobare (a vaccinului) împotriva variolei maimuţei este un exemplu de bună cooperare între Bavarian Nordic şi autorităţile europene de reglementare, o extindere a folosirii care durează, de obicei, între şase şi nouă luni”, îşi exprimă satisfacţia într-un comunicat producătorul danez.
Unda verde a CE este valabilă în toate statele membre UE şi în Islanda, Liechtenstein şi Norvegia, precizează grupul.
Vaccinul Imvanex este comercializat sub numele de Jynneos în Statele Unite, unde a fost autorizat împotriva variolei maimuţei din 2019.
Acest lucru face din acest vaccin singurul vaccin omologat în prevenirea bolii.
Bavarian Nordic a anunţat o nouă comandă mare americană la jumătatea lui iulie – care creşte la şapte milioane numărul dozelor comandate de către Statele Unite.
O comandă de 1,5 milioane de doze a unei ţări europene – neidentificate – a fost anunţată, de asemenea, săptămâna trecută.
Descoperită pentru prima oară la om în 1970, variola maimuţei este mai puţin periculoasă şi contagioasă decât variola – eradicată în 1980.
Boala se contactează prin contact apropiat şi se vindecă de obicei spontan, după două -trei săptămâni.
Boala se caracterizează prin erupţii cutanate – care pot apărea pe organele genitale sau în gură – şi eventuale puseuri de febră, dureri în gât, sau dureri la nivelul ganglionilor limfatici.
Adina Silav