5.5 C
București
marți, 26 noiembrie 2024 - 13:01
No menu items!

UE acuză Google de abuz de poziție dominantă

spot_img

În paralel, Comisia Europeană a deschis oficial o anchetă antitrust referitoare la comportamentul companiei Google în ceea ce privește sistemul de operare mobil Android

google

Comisia Europeană a acuzat miercuri grupul american Google că a abuzat de poziția sa dominantă pe piețele serviciilor de căutare generală pe internet din Spațiul Economic European (SEE), prin favorizarea sistematică a propriului serviciu de comparare a prețurilor în cadrul paginilor cu rezultate ale căutării generale.

În plus, Comisia a deschis oficial o anchetă antitrust, separată, referitoare la comportamentul companiei Google în privința sistemului de operare mobil Android. Ancheta va examina în principal dacă Google a încheiat acorduri anticoncurențiale sau a abuzat de o posibilă poziție dominantă în domeniul sistemelor de operare, a aplicațiilor și a serviciilor pentru dispozitive mobile inteligente.

Obiectivul Comisiei este acela de a aplica normele antitrust ale UE astfel încât să se asigure că societățile care desfășoară activități în Europa, indiferent în ce țară își au sediul, nu împiedică în mod artificial accesul consumatorilor europeni la o ofertă cât mai diversificată și nu frânează inovarea. În cazul Google, îngrijorarea mea este că această societate a acordat un avantaj neloial propriului serviciu de comparare a prețurilor, încălcând astfel normele antitrust ale UE. În cazul în care ancheta va confirma îngrijorările noastre, Google va trebui să suporte consecințele juridice și să schimbe modul în care își desfășoară activitatea în Europa.

Margrethe Vestager,
comisar UE responsabil cu politica în domeniul concurenței

Produsele de comparare a prețurilor oferă consumatorilor posibilitatea de a căuta produse pe site-urile de cumpărături online și de a compara prețurile între mai mulți vânzători. Concluzia preliminară a anchetei deschise în noiembrie 2010 de Comisie este că Google acordă un tratament preferențial sistematic propriului său produs de comparare a prețurilor în cadrul paginilor sale cu rezultate ale căutării generale, de exemplu prin afișarea mai vizibilă a Google Shopping. Astfel, este posibil ca Google să devieze în mod artificial traficul dinspre serviciile concurente de comparare a prețurilor, afectând capacitatea acestora de a concura pe piață.

Opinia preliminară a Comisiei este că pentru a remedia acest tip de comportament, Google ar trebui să aplice același tratament atât propriului serviciu de comparare a prețurilor, cât și serviciilor echivalente ale concurenței. Google are acum posibilitatea să răspundă Comisiei în termen de zece săptâmâni și apoi să solicite o audiere oficială.

De asemenea, am lansat o anchetă oficială antitrust referitoare la comportamentul Google în ceea ce privește sistemele de operare, aplicațiile și serviciile pentru dispozitive mobile. Telefoanele inteligente, tabletele și dispozitivele similare joacă un rol din ce în ce mai important în viața de zi cu zi a multor oameni; doresc să mă asigur ca piețele din acest domeniu se pot dezvolta fără constrângeri anticoncurențiale impuse de vreo societate.

Margrethe Vestager,
comisar UE responsabil cu politica în domeniul concurenței

Din 2005, Google conduce dezvoltarea sistemului de operare mobil Android. Majoritatea producătorilor de telefoane inteligente și de tablete utilizează sistemul de operare Android în combinație cu o serie de aplicații și servicii aflate în proprietatea Google. Acești producători încheie acorduri cu Google pentru a obține dreptul de a instala aplicații Google pe dispozitivele lor Android. Ancheta aprofundată efectuată de Comisie va analiza în principal dacă Google a încălcat normele antitrust ale UE prin împiedicarea dezvoltării și a accesului pe piață al sistemelor de operare, aplicațiilor și serviciilor mobile concurente, în detrimentul consumatorilor și al dezvoltatorilor de servicii și produse inovatoare.

R.D.