5.3 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 21:23
No menu items!

UE a pus la cale un plan de diversificare energetică

spot_img

Comisia Europeană va discuta în cadrul unui summit, între 26 și 27 iunie, modul în care statele europene își pot reduce dependența de Rusia

Gazele pentru companii se scumpesc mai repede decât termenul stabilit

Exploatarea unor resurse din Marea Caspică și Mediterana sau importurile mai mari de gaz natural lichefiat fac parte din noua strategie a Executivului de la Bruxelles de diversificare energetică. Cu toate acestea, niciuna dintre aceste acțiuni nu va rezolva ușor și rapid problema dependenței de ruși, se arată într-o analiză a Associated Press.

Europa importă 40% din gazele consumate din Rusia, jumătate din această cantitate fiind livrată prin conductele de pe teritoriul Ucrainei. Pentru a schimba situația, e nevoie de investiții semnificative pe durata mai multor ani.

Comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger, a declarat în cadrul unei conferințe de presă la Bruxelles că statele europene ar putea lua în calcul creșterea producției de energie regenerabilă și a celei pe bază de combustibili fosili.

”Vrem parteneriate puternice și stabile cu furnizori importanți, dar trebuie să evităm transformarea într-o victimă a șantajului politic și comercial”, a declarat Oettinger. Potrivit Strategie Europa 2020, UE vrea să crească ponderea energiei produse din surse regenerabile de la 14% în prezent la 20%.

Cu toate acestea, Europa nu deține rezerve importante de combustibili fosili, altele decât gazele de șist, ce pot fi exploatate doar prin fracturare hidraulică. În acest caz, Franța și alte câteva state au exclus această posibilitate din cauza îngrijorărilor legate de mediul înconjurător.

În privința gazului natural lichefiat, cele mai multe state membre, care au ieșire la mare, au capacitatea de a importa acest tip de combustibil, însă este necesară construirea mai multor terminale speciale pentru procesarea lichidului din forma sa condensată, în care este transportat. Unele țări ar putea refuza o asemenea propunere, în condițiile în care gazul natural lichefiat este mai scump decât gazele rusești.

C.C.