2.4 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 4:13
No menu items!

UE și Elveția au semnat un acord fiscal. ANAF va primi date complete despre românii care au conturi ascunse

spot_img

 Autoritățile vor schimba date despre sumele din bănci și identitățile deținătorilor

SwissBank

Update 15.14

Informațiile partajate nu se vor referi doar la venituri de tipul dobânzilor și dividendelor, dar și sumele obținute din vânzarea activelor. Cele două părți încearcă să obțină intrarea în vigoare a acordului de la 1 ianuarie 2017.

 

Uniunea Europeană și Elveția au semnat miercuri un acord ”istoric” de transparență fiscală, cu scopul de a progresa semnificativ în lupta contra evaziunii fiscale, a anunțat Comisia Europeană.

Potrivit acordului, cele două părți vor schimba în mod automat informații despre conturile bancare ale rezidenților proprii, din 2018.

Acesta reprezintă sfârșitul secretului bancar elvețian și îi va împiedica pe evazioniștii din UE să ascundă sume nedeclarate în conturile din Elveția.

Acordul a fost semnat de Pierre Moscovici, comisar european pentru economie și finanțe, și de Janis Reirs, ministrul leton de finanțe, din partea UE, și  de Jacques de Watteville, secretarul de stat elvețian pentru probleme financiare internaționale.

”Acordul de astăzi e începutul unei noi ere de transparență fiscală și de cooperare între UE și Elveția. Este o nouă lovitură pentru evazioniști și un pas înainte pentru o taxare mai corectă în Europa. UE deschide calea pentru schimbul automat de informații, în speranța că partenerii noștri internaționali ne vor urma”, a declarat Moscovici.

Schimbul automat de informații este considerat drept unul dintre cele mai eficiente instrumente pentru combaterea evaziunii fiscale. Acest sistem furnizează autorităților informații esențiale despre veniturile din străinătate ale propriilor rezidenți, pentru a le putea impozita.

Acordul stipulează că statele membre ale UE vor primi anual numele, adresele, datele de identificare fiscală și datele de naștere ale propriilor rezidenți care au conturi în Elveția, precum și extrase de cont.

”Această transparență nu doar va îmbunătăți abilitatea statelor membre de a găsi și pedepsi evazioniștii, dar va acționa și ca un inhibitor pentru ascunderea veniturilor peste granițe, cu scopul de a evita taxele”, potrivit Comisiei Europene.

Bruxelles-ul derulează negocieri pentru acorduri similare cu Andorra, Liechtenstein, Monaco și San Marino, care ar putea fi semnate până la sfârșitul anului.