-0.1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 3:05
No menu items!

Udrea vs. Blaga. Atuurile celor doi rivali la şefia PDL

spot_img

Elena Udrea si Vasile BlagaDoi concurenţi deja aliniaţi la start caută să adune cât mai mulţi aderenţi înainte de Congresul PDL din martie. Unii lideri locali nu se grăbesc să-şi anunţe favoritul. Elena Udrea şi Vasile Blaga ar putea să nu fie singurii pretendenţi la şefia unui partid zdruncinat de ultimele alegeri.

Viitorul Congres ar putea oferi şi altora o şansă. Perspectiva a 4.000 de delegaţi în loc de 1.000 înseamnă jocuri de culise şi voturi mai greu de controlat de către principalele tabere.

Dacă Blaga are la mână conducerile de filiale, vulnerabile în faţa procesului de evaluare după rezultatele modeste de la ultimele alegeri, Udrea mizează pe serviciile făcute diverşilor primari şi şefi de consilii judeeţene de pe vremea când era ministru la Dezvoltare Regională şi Turism.

Pentru a diminua avantajul de care dispune actualul lider al PDL, tabăra Elenei Udrea cere acum schimbarea regulilor jocului, astfel încât candidaturile la congres să nu mai fie garantate prin semnături de susţinere. Mai exact, aceştia vor eliminarea prevederii statutare potrivit căreia fiecare moţiune pentru şefia PDL trebuie să fie susţinută de minimum 35 de semnături şi să introducă condiţia ca pretendentul la şefia partidului să poată candida cu o moţiune susţinută numai de zece filiale judeţene. Totodată, un şef de filială poate susţine mai multe moţiuni politice, fără teama că ar putea suporta consecineţele negative din artea învingătorului, potrivit propunerii taberei pro-Udrea. Astfel, mecanica „cooperativei” între liderii de filiale şi jocurile de culise i-ar putea servi lui Udrea pentru a răsturna sorţii de izbândă în favoarea sa. Udrea mai are un alt atuu: aparenţa sprijinului preşedintelui Traian Băsescu pentru propria sa candidatură. Deja şeful statului a dat semne că se implică în lupta politică din interiorul PDL: aflat astăzi în vizită în Maramureş pentru a asista la înmormântarea duhovnicului său, Băsescu s-a întâlnit, printre picături, şi cu Blaga, aflat, ciudată coincidenţă, în acelaşi judeţ, pentru evaluarea filialei locale şi discuţii cu liderii judeţeni.

Miza o constituie atragerea indecişilor şi a celor care stau „pe bară” pentru a trece în ultimul moment de partea unei tabere sau alta. În această situaţie sunt mai mult de 20 de filiale ale PDL. Printre ele se remarcă filiala Bucureşti, condusă de Adriean Videanu, care stă, ciudat, încă în expectativă, deşi era considerat un apropiat al lui Blaga. Un alt susţinător al actulaului lider la ultimul Congres, bistriţeanul Ioan Oltean nu se grăbeşte nici el cu decizia de susţinere. La fel procedează şi Emil Boc la Cluj, care astăzi tocmai ce poartă o discuţie cu Băsescu aflat în trecere prin judeţ la întoarcerea din Maramureş. Edilul clujean s-a limitat la un simplu îndemn la o competiţie deschisă în PDL, fără să se angajeze mai mult.

Între timp, profitând de poziţia sa de lider carea are în propriile mâini pâinea şi cuţitul,Blaga pare însă a-şi fi asigurat deja, fără mari eforturi, sprijinul majorităţii persoanelor-cheie din partid.

Actualul lider PDL se poate baza pe mai vechii săi partizani de la Bihor şi Sălaj. De la Alba, Mircea Hava îi sprijină şi el candidatura. La fel va proceda şi Timişul, condus de Constantin Ostaficiuc, judeţul unde Blaga a redevenit parlamentar. Suceava şi Botoşaniul, aflate sub influenţa lui Gheorghe Flutur, dar şi PDL Buzău, condusă de Cezar Preda, plus Doljul lui Radu Berceanu se află şi ele în tabăra pro-Blaga. De la Galaţi, Mircea Toader îi va aduce voturi importante actualului lider care se mai poate baza şi pe delegaţii PDL Călăraşi, Constanţa, Giurgiu, Ialomiţa, Teleorman, şi Tulcea dar şi ai filialelor Argeş, Hunedoara, Olt şi Vâlcea.

Spre comparaţie, tabăra Elenei Udrea numără mai puţini „grei” din PDL. Arădenii Gheorghe Falcă şi Traian Igaş nu-i pot duce toate voturile acestei filiale, un cuvânt greu de spus în jocul politic de putere avându-l şi socrul edilului, Gheorghe Seculici, aflat în conflict cu Falcă de mai mulţi ani.

Liderul PDL Dâmboviţa, Florin Popescu, dar şi mehedinţeanul Mihai Stănişoară îi susţin însă candidatura Elenei Udrea. Amândoi au beneficiat de servicile fostului ministru pe perioada guvernării PDL.

Primar cu influenţă şi liderul PDL Mureş, Dorin Florea, este un critic aprig al prestaţiei lui Blaga şi înclină să susţină candidatura lui Udrea la şefia partidului. Braşoveanul Gheorghe Scripcaru şi Ioan Ariton de la Sibiu sunt deja înregimentaţi sub stindardul celei care vrea să devin prima femeie preşedinte de partid din România. La fel şi băcuanii controlaţi de fostul ministru Gabriel Berca. Unele femei democrat-liberale susţin şi ele candidatura Elenei Udrea: fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a salutat deja gestul lui Udrea şi, din postura de lider al PDL Prahova, îşi va îndemna delegaţii să voteze în favoarae acesteia la viitorul Congres.

Organizaţia de femei a PDL, condusă de Andreea Paul Vass, o susține, idar Sulfina Barbu şi-a păstrat o influenţă considerabilă pe care intenţionează să o folosească în favoarea colegei sale de partid. Din partea eurodeputaţilor, Teodor Stolojan susţine ideea lui Udrea de reducere a numărului de filiale care ar trebui să susţină o moţiune, în timp ce olteanul Marian Jean Marinescu sprijină candidatura lui Blaga.

Valeriu Motoc

Foto evz.ro